Year 7 Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 7 mean, median, mode & range worksheet.
Year 7 Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 3 — Answers
Order the data first. Show your working for each measure.
1.Data: 10, 22, 18, 7, 1, 40. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 16.33; median 14; mode no mode; range 39
- Mean: 98 ÷ 6 = 16.33
- Ordered: 1, 7, 10, 18, 22, 40 → median 14
- Mode: no mode
- Range: 40 − 1 = 39
2.Data: 2, 8, 21, 36, 42, 34, 46, 31. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 27.5; median 32.5; mode no mode; range 44
- Mean: 220 ÷ 8 = 27.5
- Ordered: 2, 8, 21, 31, 34, 36, 42, 46 → median 32.5
- Mode: no mode
- Range: 46 − 2 = 44
3.Data: 8, 29, 23, 18, 11, 49. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 23; median 20.5; mode no mode; range 41
- Mean: 138 ÷ 6 = 23
- Ordered: 8, 11, 18, 23, 29, 49 → median 20.5
- Mode: no mode
- Range: 49 − 8 = 41
4.Data: 6, 16, 3, 33, 40, 33. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 21.83; median 24.5; mode 33; range 37
- Mean: 131 ÷ 6 = 21.83
- Ordered: 3, 6, 16, 33, 33, 40 → median 24.5
- Mode: 33
- Range: 40 − 3 = 37
5.Data: 43, 33, 42, 35, 32, 35, 35. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 36.43; median 35; mode 35; range 11
- Mean: 255 ÷ 7 = 36.43
- Ordered: 32, 33, 35, 35, 35, 42, 43 → median 35
- Mode: 35
- Range: 43 − 32 = 11
6.Data: 14, 19, 10, 35, 35, 43, 14. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 24.29; median 19; mode 14 and 35; range 33
- Mean: 170 ÷ 7 = 24.29
- Ordered: 10, 14, 14, 19, 35, 35, 43 → median 19
- Mode: 14 and 35
- Range: 43 − 10 = 33
7.Data: 11, 38, 15, 13, 26, 13, 47, 42. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 25.63; median 20.5; mode 13; range 36
- Mean: 205 ÷ 8 = 25.63
- Ordered: 11, 13, 13, 15, 26, 38, 42, 47 → median 20.5
- Mode: 13
- Range: 47 − 11 = 36
8.Data: 41, 27, 11, 46, 17, 2. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 24; median 22; mode no mode; range 44
- Mean: 144 ÷ 6 = 24
- Ordered: 2, 11, 17, 27, 41, 46 → median 22
- Mode: no mode
- Range: 46 − 2 = 44
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.
Great work. Here's what to try next: