Year 7 Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 3 — Practice Set 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 7 mean, median, mode & range worksheet.
Year 7 Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 3 — Practice Set 2 — Answers
Order the data first. Show your working for each measure.
1.Data: 10, 1, 31, 25, 35, 14. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 19.33; median 19.5; mode no mode; range 34
- Mean: 116 ÷ 6 = 19.33
- Ordered: 1, 10, 14, 25, 31, 35 → median 19.5
- Mode: no mode
- Range: 35 − 1 = 34
2.Data: 41, 8, 8, 21, 21, 30, 19. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 21.14; median 21; mode 8 and 21; range 33
- Mean: 148 ÷ 7 = 21.14
- Ordered: 8, 8, 19, 21, 21, 30, 41 → median 21
- Mode: 8 and 21
- Range: 41 − 8 = 33
3.Data: 14, 10, 21, 42, 7, 35. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 21.5; median 17.5; mode no mode; range 35
- Mean: 129 ÷ 6 = 21.5
- Ordered: 7, 10, 14, 21, 35, 42 → median 17.5
- Mode: no mode
- Range: 42 − 7 = 35
4.Data: 28, 47, 50, 26, 48, 23, 14. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 33.71; median 28; mode no mode; range 36
- Mean: 236 ÷ 7 = 33.71
- Ordered: 14, 23, 26, 28, 47, 48, 50 → median 28
- Mode: no mode
- Range: 50 − 14 = 36
5.Data: 7, 32, 31, 40, 36, 20. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 27.67; median 31.5; mode no mode; range 33
- Mean: 166 ÷ 6 = 27.67
- Ordered: 7, 20, 31, 32, 36, 40 → median 31.5
- Mode: no mode
- Range: 40 − 7 = 33
6.Data: 5, 17, 21, 15, 18, 49, 4. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 18.43; median 17; mode no mode; range 45
- Mean: 129 ÷ 7 = 18.43
- Ordered: 4, 5, 15, 17, 18, 21, 49 → median 17
- Mode: no mode
- Range: 49 − 4 = 45
7.Data: 11, 36, 30, 34, 36, 7, 16. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 24.29; median 30; mode 36; range 29
- Mean: 170 ÷ 7 = 24.29
- Ordered: 7, 11, 16, 30, 34, 36, 36 → median 30
- Mode: 36
- Range: 36 − 7 = 29
8.Data: 47, 21, 32, 8, 42, 17, 19, 20. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 25.75; median 20.5; mode no mode; range 39
- Mean: 206 ÷ 8 = 25.75
- Ordered: 8, 17, 19, 20, 21, 32, 42, 47 → median 20.5
- Mode: no mode
- Range: 47 − 8 = 39
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.
Great work. Here's what to try next: