Year 7 Fractions of Amounts Worksheet — Level 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 7 fractions worksheet.
Year 7 Fractions of Amounts Worksheet — Level 3 — Answers
Divide by the denominator, then multiply by the numerator.
1.Find of 46.
Answer: 23
- 46 ÷ 2 = 23
2.Find of 63.
Answer: 42
- 63 ÷ 3 = 21
- 21 × 2 = 42
3.Max has 30 stickers and gives away of them. How many stickers does Max give away?
Answer: 27 stickers
- 30 ÷ 10 = 3
- 3 × 9 = 27
4.Hunter has 240 stickers and gives away of them. How many stickers does Hunter give away?
Answer: 180 stickers
- 240 ÷ 8 = 30
- 30 × 6 = 180
5.Find of 145.
Answer: 58
- 145 ÷ 5 = 29
- 29 × 2 = 58
6.Find of 66.
Answer: 44
- 66 ÷ 3 = 22
- 22 × 2 = 44
7.Harper has 30 stickers and gives away of them. How many stickers does Harper give away?
Answer: 20 stickers
- 30 ÷ 3 = 10
- 10 × 2 = 20
8.Find of 8.
Answer: 2
- 8 ÷ 4 = 2
9.Find of 42.
Answer: 21
- 42 ÷ 2 = 21
10.Liam has 330 stickers and gives away of them. How many stickers does Liam give away?
Answer: 300 stickers
- 330 ÷ 11 = 30
- 30 × 10 = 300
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.