Year 7 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Practice Set 4 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 7 volume & capacity worksheet.
Year 7 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Practice Set 4 — Answers
Show your working. Volume is measured in cubic units (cm³).
1.A rectangular prism is 13 cm long, 7 cm wide and 7 cm high. Find its volume.
Answer: 637 cm3
- V = length × width × height = 13 × 7 × 7
- = 637 cm3
2.A rectangular prism is 6 cm long, 11 cm wide and 6 cm high. Find its volume.
Answer: 396 cm3
- V = length × width × height = 6 × 11 × 6
- = 396 cm3
3.A rectangular prism is 5 cm long, 3 cm wide and 7 cm high. Find its volume.
Answer: 105 cm3
- V = length × width × height = 5 × 3 × 7
- = 105 cm3
4.A cube has edges of 7 cm. Find its volume.
Answer: 343 cm3
- V = side × side × side = 7 × 7 × 7
- = 343 cm3
5.A rectangular prism is 8 cm long, 8 cm wide and 7 cm high. Find its volume.
Answer: 448 cm3
- V = length × width × height = 8 × 8 × 7
- = 448 cm3
6.A cube has edges of 8 cm. Find its volume.
Answer: 512 cm3
- V = side × side × side = 8 × 8 × 8
- = 512 cm3
7.A cube has edges of 2 cm. Find its volume.
Answer: 8 cm3
- V = side × side × side = 2 × 2 × 2
- = 8 cm3
8.A rectangular prism is 6 cm long, 6 cm wide and 9 cm high. Find its volume.
Answer: 324 cm3
- V = length × width × height = 6 × 6 × 9
- = 324 cm3
9.A rectangular prism is 6 cm long, 4 cm wide and 5 cm high. Find its volume.
Answer: 120 cm3
- V = length × width × height = 6 × 4 × 5
- = 120 cm3
10.A rectangular prism is 6 cm long, 7 cm wide and 2 cm high. Find its volume.
Answer: 84 cm3
- V = length × width × height = 6 × 7 × 2
- = 84 cm3
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.