Year 8 Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 8 mean, median, mode & range worksheet.
Year 8 Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 3 — Answers
Order the data first. Show your working for each measure.
1.Data: 50, 30, 11, 43, 12, 19, 1. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 23.71; median 19; mode no mode; range 49
- Mean: 166 ÷ 7 = 23.71
- Ordered: 1, 11, 12, 19, 30, 43, 50 → median 19
- Mode: no mode
- Range: 50 − 1 = 49
2.Data: 12, 42, 11, 23, 20, 47, 47. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 28.86; median 23; mode 47; range 36
- Mean: 202 ÷ 7 = 28.86
- Ordered: 11, 12, 20, 23, 42, 47, 47 → median 23
- Mode: 47
- Range: 47 − 11 = 36
3.Data: 10, 19, 49, 37, 40, 16, 29. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 28.57; median 29; mode no mode; range 39
- Mean: 200 ÷ 7 = 28.57
- Ordered: 10, 16, 19, 29, 37, 40, 49 → median 29
- Mode: no mode
- Range: 49 − 10 = 39
4.Data: 26, 49, 43, 49, 40, 15, 9. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 33; median 40; mode 49; range 40
- Mean: 231 ÷ 7 = 33
- Ordered: 9, 15, 26, 40, 43, 49, 49 → median 40
- Mode: 49
- Range: 49 − 9 = 40
5.Data: 11, 31, 25, 20, 36, 20, 12. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 22.14; median 20; mode 20; range 25
- Mean: 155 ÷ 7 = 22.14
- Ordered: 11, 12, 20, 20, 25, 31, 36 → median 20
- Mode: 20
- Range: 36 − 11 = 25
6.Data: 36, 46, 11, 26, 44, 20, 48, 46. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 34.63; median 40; mode 46; range 37
- Mean: 277 ÷ 8 = 34.63
- Ordered: 11, 20, 26, 36, 44, 46, 46, 48 → median 40
- Mode: 46
- Range: 48 − 11 = 37
7.Data: 20, 8, 42, 15, 28, 4, 37. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 22; median 20; mode no mode; range 38
- Mean: 154 ÷ 7 = 22
- Ordered: 4, 8, 15, 20, 28, 37, 42 → median 20
- Mode: no mode
- Range: 42 − 4 = 38
8.Data: 28, 20, 25, 44, 46, 42. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 34.17; median 35; mode no mode; range 26
- Mean: 205 ÷ 6 = 34.17
- Ordered: 20, 25, 28, 42, 44, 46 → median 35
- Mode: no mode
- Range: 46 − 20 = 26
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.
Great work. Here's what to try next: