Year 8 Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 3 — Practice Set 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 8 mean, median, mode & range worksheet.
Year 8 Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 3 — Practice Set 3 — Answers
Order the data first. Show your working for each measure.
1.Data: 48, 48, 48, 33, 19, 16, 29. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 34.43; median 33; mode 48; range 32
- Mean: 241 ÷ 7 = 34.43
- Ordered: 16, 19, 29, 33, 48, 48, 48 → median 33
- Mode: 48
- Range: 48 − 16 = 32
2.Data: 44, 46, 17, 12, 3, 1. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 20.5; median 14.5; mode no mode; range 45
- Mean: 123 ÷ 6 = 20.5
- Ordered: 1, 3, 12, 17, 44, 46 → median 14.5
- Mode: no mode
- Range: 46 − 1 = 45
3.Data: 28, 41, 5, 10, 43, 19, 43, 11. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 25; median 23.5; mode 43; range 38
- Mean: 200 ÷ 8 = 25
- Ordered: 5, 10, 11, 19, 28, 41, 43, 43 → median 23.5
- Mode: 43
- Range: 43 − 5 = 38
4.Data: 28, 41, 29, 34, 46, 14, 26, 13. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 28.88; median 28.5; mode no mode; range 33
- Mean: 231 ÷ 8 = 28.88
- Ordered: 13, 14, 26, 28, 29, 34, 41, 46 → median 28.5
- Mode: no mode
- Range: 46 − 13 = 33
5.Data: 11, 29, 41, 28, 42, 33. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 30.67; median 31; mode no mode; range 31
- Mean: 184 ÷ 6 = 30.67
- Ordered: 11, 28, 29, 33, 41, 42 → median 31
- Mode: no mode
- Range: 42 − 11 = 31
6.Data: 18, 27, 39, 39, 1, 22, 34, 25. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 25.63; median 26; mode 39; range 38
- Mean: 205 ÷ 8 = 25.63
- Ordered: 1, 18, 22, 25, 27, 34, 39, 39 → median 26
- Mode: 39
- Range: 39 − 1 = 38
7.Data: 8, 9, 46, 7, 23, 16. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 18.17; median 12.5; mode no mode; range 39
- Mean: 109 ÷ 6 = 18.17
- Ordered: 7, 8, 9, 16, 23, 46 → median 12.5
- Mode: no mode
- Range: 46 − 7 = 39
8.Data: 16, 21, 38, 4, 1, 13, 38. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 18.71; median 16; mode 38; range 37
- Mean: 131 ÷ 7 = 18.71
- Ordered: 1, 4, 13, 16, 21, 38, 38 → median 16
- Mode: 38
- Range: 38 − 1 = 37
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.
Great work. Here's what to try next: