Year 8 Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 3 — Practice Set 4 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 8 mean, median, mode & range worksheet.
Year 8 Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 3 — Practice Set 4 — Answers
Order the data first. Show your working for each measure.
1.Data: 47, 14, 36, 30, 13, 25, 39, 18. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 27.75; median 27.5; mode no mode; range 34
- Mean: 222 ÷ 8 = 27.75
- Ordered: 13, 14, 18, 25, 30, 36, 39, 47 → median 27.5
- Mode: no mode
- Range: 47 − 13 = 34
2.Data: 46, 1, 33, 36, 5, 2, 44, 22. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 23.63; median 27.5; mode no mode; range 45
- Mean: 189 ÷ 8 = 23.63
- Ordered: 1, 2, 5, 22, 33, 36, 44, 46 → median 27.5
- Mode: no mode
- Range: 46 − 1 = 45
3.Data: 50, 28, 28, 22, 11, 17, 42. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 28.29; median 28; mode 28; range 39
- Mean: 198 ÷ 7 = 28.29
- Ordered: 11, 17, 22, 28, 28, 42, 50 → median 28
- Mode: 28
- Range: 50 − 11 = 39
4.Data: 48, 38, 18, 50, 34, 8, 7, 36. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 29.88; median 35; mode no mode; range 43
- Mean: 239 ÷ 8 = 29.88
- Ordered: 7, 8, 18, 34, 36, 38, 48, 50 → median 35
- Mode: no mode
- Range: 50 − 7 = 43
5.Data: 1, 18, 6, 33, 49, 18, 1. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 18; median 18; mode 1 and 18; range 48
- Mean: 126 ÷ 7 = 18
- Ordered: 1, 1, 6, 18, 18, 33, 49 → median 18
- Mode: 1 and 18
- Range: 49 − 1 = 48
6.Data: 38, 47, 27, 44, 10, 14, 44, 49. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 34.13; median 41; mode 44; range 39
- Mean: 273 ÷ 8 = 34.13
- Ordered: 10, 14, 27, 38, 44, 44, 47, 49 → median 41
- Mode: 44
- Range: 49 − 10 = 39
7.Data: 23, 41, 4, 29, 16, 47. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 26.67; median 26; mode no mode; range 43
- Mean: 160 ÷ 6 = 26.67
- Ordered: 4, 16, 23, 29, 41, 47 → median 26
- Mode: no mode
- Range: 47 − 4 = 43
8.Data: 25, 1, 6, 47, 29, 7, 17, 25. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 19.63; median 21; mode 25; range 46
- Mean: 157 ÷ 8 = 19.63
- Ordered: 1, 6, 7, 17, 25, 25, 29, 47 → median 21
- Mode: 25
- Range: 47 − 1 = 46
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.
Great work. Here's what to try next: