Year 8 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 8 algebraic expressions worksheet.
Year 8 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: −6x − x + 4x + 2x
Answer: −2x + x
- x terms: −6x + 4x = −2x
- x terms: −x + 2x = x
2.Simplify: 2x − 4x − x + 5x
Answer: x + x
- x terms: 2x − x = x
- x terms: −4x + 5x = x
3.Simplify: 3x − 2x + 7x − 3x
Answer: 10x − 5x
- x terms: 3x + 7x = 10x
- x terms: −2x − 3x = −5x
4.Simplify: 4x + 7x + 8x + 8x
Answer: 12x + 15x
- x terms: 4x + 8x = 12x
- x terms: 7x + 8x = 15x
5.Simplify: 3x + 2x + 2x + 5x
Answer: 5x + 7x
- x terms: 3x + 2x = 5x
- x terms: 2x + 5x = 7x
6.Simplify: −2x + 3x + 9x + 9x
Answer: 7x + 12x
- x terms: −2x + 9x = 7x
- x terms: 3x + 9x = 12x
7.Simplify: −3x + 9x + 7x + 5x
Answer: 4x + 14x
- x terms: −3x + 7x = 4x
- x terms: 9x + 5x = 14x
8.Simplify: 9x + 9x + 5x − 5x
Answer: 14x + 4x
- x terms: 9x + 5x = 14x
- x terms: 9x − 5x = 4x
9.Simplify: 9x − 3x + 9x + 9x
Answer: 18x + 6x
- x terms: 9x + 9x = 18x
- x terms: −3x + 9x = 6x
10.Simplify: −6x − 4x + 5x + 7x
Answer: −x + 3x
- x terms: −6x + 5x = −x
- x terms: −4x + 7x = 3x
11.Simplify: 7x + 4x + x − x
Answer: 8x + 3x
- x terms: 7x + x = 8x
- x terms: 4x − x = 3x
12.Simplify: −x + 4x + 7x − x
Answer: 6x + 3x
- x terms: −x + 7x = 6x
- x terms: 4x − x = 3x
13.Simplify: −5x + 2x + 3x + 4x
Answer: −2x + 6x
- x terms: −5x + 3x = −2x
- x terms: 2x + 4x = 6x
14.Simplify: −x − 2x − 2x + 3x
Answer: −3x + x
- x terms: −x − 2x = −3x
- x terms: −2x + 3x = x
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.