Year 8 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Practice Set 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 8 algebraic expressions worksheet.
Year 8 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Practice Set 2 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: −2x + 8x + 9x − 5x
Answer: 7x + 3x
- x terms: −2x + 9x = 7x
- x terms: 8x − 5x = 3x
2.Simplify: 3x + 4x − 6x − 3x
Answer: −3x + x
- x terms: 3x − 6x = −3x
- x terms: 4x − 3x = x
3.Simplify: −2x + 5x + 4x + 4x
Answer: 2x + 9x
- x terms: −2x + 4x = 2x
- x terms: 5x + 4x = 9x
4.Simplify: 3x + 6x − 2x + 9x
Answer: x + 15x
- x terms: 3x − 2x = x
- x terms: 6x + 9x = 15x
5.Simplify: −3x + 7x + x − 2x
Answer: −2x + 5x
- x terms: −3x + x = −2x
- x terms: 7x − 2x = 5x
6.Simplify: 9x + 4x − 2x − 5x
Answer: 7x − x
- x terms: 9x − 2x = 7x
- x terms: 4x − 5x = −x
7.Simplify: −2x + 7x + 6x − 3x
Answer: 4x + 4x
- x terms: −2x + 6x = 4x
- x terms: 7x − 3x = 4x
8.Simplify: −3x − 6x + 9x + x
Answer: 6x − 5x
- x terms: −3x + 9x = 6x
- x terms: −6x + x = −5x
9.Simplify: 9x + 8x − 2x − 6x
Answer: 7x + 2x
- x terms: 9x − 2x = 7x
- x terms: 8x − 6x = 2x
10.Simplify: −6x − 2x + x + 9x
Answer: −5x + 7x
- x terms: −6x + x = −5x
- x terms: −2x + 9x = 7x
11.Simplify: −2x + 3x + 6x + 8x
Answer: 4x + 11x
- x terms: −2x + 6x = 4x
- x terms: 3x + 8x = 11x
12.Simplify: x + 7x + 5x + 6x
Answer: 6x + 13x
- x terms: x + 5x = 6x
- x terms: 7x + 6x = 13x
13.Simplify: 8x + 5x − 5x + 4x
Answer: 3x + 9x
- x terms: 8x − 5x = 3x
- x terms: 5x + 4x = 9x
14.Simplify: −3x + 6x − 6x + 2x
Answer: −9x + 8x
- x terms: −3x − 6x = −9x
- x terms: 6x + 2x = 8x
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.