Year 8 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Practice Set 4 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 8 algebraic expressions worksheet.
Year 8 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Practice Set 4 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: −4x − x + 6x − 2x
Answer: 2x − 3x
- x terms: −4x + 6x = 2x
- x terms: −x − 2x = −3x
2.Simplify: −4x − x + 4x + 5x
Answer: 4x
- x terms: −4x + 4x = 0
- x terms: −x + 5x = 4x
3.Simplify: 6x + 8x − 6x + 2x
Answer: 10x
- x terms: 6x − 6x = 0
- x terms: 8x + 2x = 10x
4.Simplify: −5x + 2x − 5x + 9x
Answer: −10x + 11x
- x terms: −5x − 5x = −10x
- x terms: 2x + 9x = 11x
5.Simplify: −4x + 9x + 4x + 4x
Answer: 13x
- x terms: −4x + 4x = 0
- x terms: 9x + 4x = 13x
6.Simplify: −3x + 4x + 7x + 9x
Answer: 4x + 13x
- x terms: −3x + 7x = 4x
- x terms: 4x + 9x = 13x
7.Simplify: −3x − 5x − 5x + 7x
Answer: −8x + 2x
- x terms: −3x − 5x = −8x
- x terms: −5x + 7x = 2x
8.Simplify: 4x − 3x − 3x + 7x
Answer: x + 4x
- x terms: 4x − 3x = x
- x terms: −3x + 7x = 4x
9.Simplify: 7x + 3x + 6x − 5x
Answer: 13x − 2x
- x terms: 7x + 6x = 13x
- x terms: 3x − 5x = −2x
10.Simplify: 8x + 8x + 9x + 2x
Answer: 17x + 10x
- x terms: 8x + 9x = 17x
- x terms: 8x + 2x = 10x
11.Simplify: 4x + 2x − 3x + 5x
Answer: x + 7x
- x terms: 4x − 3x = x
- x terms: 2x + 5x = 7x
12.Simplify: 2x + 4x + 4x + 6x
Answer: 6x + 10x
- x terms: 2x + 4x = 6x
- x terms: 4x + 6x = 10x
13.Simplify: −6x − 3x − 6x + 6x
Answer: −12x + 3x
- x terms: −6x − 6x = −12x
- x terms: −3x + 6x = 3x
14.Simplify: 8x + 2x + 9x + 3x
Answer: 17x + 5x
- x terms: 8x + 9x = 17x
- x terms: 2x + 3x = 5x
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.