Year 8 Equation Word Problems Worksheet — Level 3 — Practice Set 4 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 8 linear equations worksheet.
Year 8 Equation Word Problems Worksheet — Level 3 — Practice Set 4 — Answers
For each problem, choose a letter for the unknown, write an equation, solve it, and check your answer in the words of the problem.
1.Cooper buys some notebooks at $2.50 each and pays $1.00 for delivery. The total is $16.00. How many notebooks did Cooper buy?
Answer: 6
- 2.50n + 1.00 = 16.00
- 2.50n = 15.00
- n = 6
2.The sum of 3 consecutive whole numbers is 138. Find the numbers.
Answer: 45, 46, 47
- n + (n + 1) + (n + 2) = 138
- 3n + 3 = 138
- n = 45
3.Mia buys some notebooks at $1.50 each and pays $5.00 for delivery. The total is $9.50. How many notebooks did Mia buy?
Answer: 3
- 1.50n + 5.00 = 9.50
- 1.50n = 4.50
- n = 3
4.The sum of 2 consecutive whole numbers is 75. Find the numbers.
Answer: 37, 38
- n + (n + 1) = 75
- 2n + 1 = 75
- n = 37
5.The sum of 3 consecutive whole numbers is 150. Find the numbers.
Answer: 49, 50, 51
- n + (n + 1) + (n + 2) = 150
- 3n + 3 = 150
- n = 49
6.The sum of 2 consecutive whole numbers is 65. Find the numbers.
Answer: 32, 33
- n + (n + 1) = 65
- 2n + 1 = 65
- n = 32
7.The sum of 2 consecutive whole numbers is 41. Find the numbers.
Answer: 20, 21
- n + (n + 1) = 41
- 2n + 1 = 41
- n = 20
8.The sum of 3 consecutive whole numbers is 30. Find the numbers.
Answer: 9, 10, 11
- n + (n + 1) + (n + 2) = 30
- 3n + 3 = 30
- n = 9
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.