Year 8 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Practice Set 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 8 volume & capacity worksheet.
Year 8 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Practice Set 2 — Answers
Show your working. Volume is measured in cubic units (cm³).
1.A rectangular prism is 4 cm long, 9 cm wide and 8 cm high. Find its volume.
Answer: 288 cm3
- V = length × width × height = 4 × 9 × 8
- = 288 cm3
2.A cube has edges of 10 cm. Find its volume.
Answer: 1,000 cm3
- V = side × side × side = 10 × 10 × 10
- = 1,000 cm3
3.A cube has edges of 7 cm. Find its volume.
Answer: 343 cm3
- V = side × side × side = 7 × 7 × 7
- = 343 cm3
4.A cube has edges of 8 cm. Find its volume.
Answer: 512 cm3
- V = side × side × side = 8 × 8 × 8
- = 512 cm3
5.A cube has edges of 4 cm. Find its volume.
Answer: 64 cm3
- V = side × side × side = 4 × 4 × 4
- = 64 cm3
6.A rectangular prism is 11 cm long, 7 cm wide and 5 cm high. Find its volume.
Answer: 385 cm3
- V = length × width × height = 11 × 7 × 5
- = 385 cm3
7.A rectangular prism is 11 cm long, 11 cm wide and 3 cm high. Find its volume.
Answer: 363 cm3
- V = length × width × height = 11 × 11 × 3
- = 363 cm3
8.A cube has edges of 11 cm. Find its volume.
Answer: 1,331 cm3
- V = side × side × side = 11 × 11 × 11
- = 1,331 cm3
9.A rectangular prism is 14 cm long, 12 cm wide and 10 cm high. Find its volume.
Answer: 1,680 cm3
- V = length × width × height = 14 × 12 × 10
- = 1,680 cm3
10.A cube has edges of 2 cm. Find its volume.
Answer: 8 cm3
- V = side × side × side = 2 × 2 × 2
- = 8 cm3
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.