Year 9 Substitution Worksheet — Level 1 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 9 algebraic expressions worksheet.
Year 9 Substitution Worksheet — Level 1 — Answers
Replace the letter with the number, then calculate. Use brackets for negative values.
1.Find the value of −4x − 1 when x = 8
Answer: −33
- −4 × 8 − 1
- = −32 − 1 = −33
2.Find the value of 9x − 9 when x = 2
Answer: 9
- 9 × 2 − 9
- = 18 − 9 = 9
3.Find the value of 2x − 5 when x = 7
Answer: 9
- 2 × 7 − 5
- = 14 − 5 = 9
4.Find the value of 5x + 8 when x = 6
Answer: 38
- 5 × 6 + 8
- = 30 + 8 = 38
5.Find the value of 4x − 9 when x = 4
Answer: 7
- 4 × 4 − 9
- = 16 − 9 = 7
6.Find the value of 5x when x = 8
Answer: 40
- 5 × 8 + 0
- = 40 + 0 = 40
7.Find the value of −4x + 2 when x = 9
Answer: −34
- −4 × 9 + 2
- = −36 + 2 = −34
8.Find the value of −3x + 7 when x = 8
Answer: −17
- −3 × 8 + 7
- = −24 + 7 = −17
9.Find the value of 4x − 4 when x = 1
Answer: 0
- 4 × 1 − 4
- = 4 − 4 = 0
10.Find the value of 5x − 4 when x = 6
Answer: 26
- 5 × 6 − 4
- = 30 − 4 = 26
11.Find the value of 2x − 2 when x = 7
Answer: 12
- 2 × 7 − 2
- = 14 − 2 = 12
12.Find the value of 5x − 5 when x = 4
Answer: 15
- 5 × 4 − 5
- = 20 − 5 = 15
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.