Year 9 Substitution Worksheet — Level 1 — Practice Set 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 9 algebraic expressions worksheet.
Year 9 Substitution Worksheet — Level 1 — Practice Set 2 — Answers
Replace the letter with the number, then calculate. Use brackets for negative values.
1.Find the value of −2x + 5 when x = 6
Answer: −7
- −2 × 6 + 5
- = −12 + 5 = −7
2.Find the value of −5x + 2 when x = 7
Answer: −33
- −5 × 7 + 2
- = −35 + 2 = −33
3.Find the value of −x + 6 when x = 9
Answer: −3
- −1 × 9 + 6
- = −9 + 6 = −3
4.Find the value of −2x + 2 when x = 7
Answer: −12
- −2 × 7 + 2
- = −14 + 2 = −12
5.Find the value of 7x − 6 when x = 5
Answer: 29
- 7 × 5 − 6
- = 35 − 6 = 29
6.Find the value of −2x + 3 when x = 2
Answer: −1
- −2 × 2 + 3
- = −4 + 3 = −1
7.Find the value of 6x + 9 when x = 8
Answer: 57
- 6 × 8 + 9
- = 48 + 9 = 57
8.Find the value of −4x + 9 when x = 3
Answer: −3
- −4 × 3 + 9
- = −12 + 9 = −3
9.Find the value of 5x + 4 when x = 5
Answer: 29
- 5 × 5 + 4
- = 25 + 4 = 29
10.Find the value of 3x − 4 when x = 1
Answer: −1
- 3 × 1 − 4
- = 3 − 4 = −1
11.Find the value of 6x − 1 when x = 6
Answer: 35
- 6 × 6 − 1
- = 36 − 1 = 35
12.Find the value of 7x − 8 when x = 6
Answer: 34
- 7 × 6 − 8
- = 42 − 8 = 34
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.