Year 9 Substitution Worksheet — Level 1 — Practice Set 4 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 9 algebraic expressions worksheet.
Year 9 Substitution Worksheet — Level 1 — Practice Set 4 — Answers
Replace the letter with the number, then calculate. Use brackets for negative values.
1.Find the value of 4x + 1 when x = 3
Answer: 13
- 4 × 3 + 1
- = 12 + 1 = 13
2.Find the value of 3x + 5 when x = 1
Answer: 8
- 3 × 1 + 5
- = 3 + 5 = 8
3.Find the value of −2x + 5 when x = 7
Answer: −9
- −2 × 7 + 5
- = −14 + 5 = −9
4.Find the value of 2x when x = 3
Answer: 6
- 2 × 3 + 0
- = 6 + 0 = 6
5.Find the value of x + 9 when x = 2
Answer: 11
- 1 × 2 + 9
- = 2 + 9 = 11
6.Find the value of 3x + 3 when x = 2
Answer: 9
- 3 × 2 + 3
- = 6 + 3 = 9
7.Find the value of 3x + 5 when x = 2
Answer: 11
- 3 × 2 + 5
- = 6 + 5 = 11
8.Find the value of 6x − 6 when x = 6
Answer: 30
- 6 × 6 − 6
- = 36 − 6 = 30
9.Find the value of 4x − 5 when x = 3
Answer: 7
- 4 × 3 − 5
- = 12 − 5 = 7
10.Find the value of 9x + 1 when x = 2
Answer: 19
- 9 × 2 + 1
- = 18 + 1 = 19
11.Find the value of 7x − 1 when x = 9
Answer: 62
- 7 × 9 − 1
- = 63 − 1 = 62
12.Find the value of −3x − 7 when x = 7
Answer: −28
- −3 × 7 − 7
- = −21 − 7 = −28
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.