Year 10 Logarithms and Exponential Equations Worksheet — Level 1 — Practice Set 4 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 10 exponentials & logarithms worksheet.
Year 10 Logarithms and Exponential Equations Worksheet — Level 1 — Practice Set 4 — Answers
logₐ y = x means ax = y. Log laws: log a + log b = log ab; log a − log b = log (a ÷ b); log aⁿ = n log a.
1.Write 32 = 9 in logarithm form.
Answer: log₃ 9 = 2
ax = y means logₐ y = x.
2.Evaluate log₃ 3.
Answer: 1
31 = 3
3.Evaluate log₅ 125.
Answer: 3
53 = 125
4.Write 31 = 3 in logarithm form.
Answer: log₃ 3 = 1
ax = y means logₐ y = x.
5.Write 33 = 27 in logarithm form.
Answer: log₃ 27 = 3
ax = y means logₐ y = x.
6.Evaluate log₁₀ 10.
Answer: 1
101 = 10
7.Write 27 = 128 in logarithm form.
Answer: log₂ 128 = 7
ax = y means logₐ y = x.
8.Write 52 = 25 in logarithm form.
Answer: log₅ 25 = 2
ax = y means logₐ y = x.
9.Write 101 = 10 in logarithm form.
Answer: log₁₀ 10 = 1
ax = y means logₐ y = x.
10.Evaluate log₅ 5.
Answer: 1
51 = 5
11.Evaluate log₁₀ 1000.
Answer: 3
103 = 1000
12.Evaluate log₁₀ 100.
Answer: 2
102 = 100
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.