Year 11 Differentiation (Power Rule) Worksheet — Level 1 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 11 calculus worksheet.
Year 11 Differentiation (Power Rule) Worksheet — Level 1 — Answers
Use the power rule: d/dx(axⁿ) = naxⁿ⁻¹.
1.Differentiate y = −2x3 + 9
Answer: dy/dx = −6x2
- d/dx(−2x3) = −6x2
- The derivative of the constant 9 is 0
2.Differentiate y = 4x2 − 4x
Answer: dy/dx = 8x − 4
- d/dx(4x2) = 8x
- d/dx(−4x) = −4
3.Differentiate y = −x2 + 7
Answer: dy/dx = −2x
- d/dx(−x2) = −2x
- The derivative of the constant 7 is 0
4.Differentiate y = −3x3 + 3x
Answer: dy/dx = −9x2 + 3
- d/dx(−3x3) = −9x2
- d/dx(3x) = 3
5.Differentiate y = 5x3 + 2
Answer: dy/dx = 15x2
- d/dx(5x3) = 15x2
- The derivative of the constant 2 is 0
6.Differentiate y = −7x2 + x
Answer: dy/dx = −14x + 1
- d/dx(−7x2) = −14x
- d/dx(x) = 1
7.Differentiate y = 2x2 − x
Answer: dy/dx = 4x − 1
- d/dx(2x2) = 4x
- d/dx(−x) = −1
8.Differentiate y = x + 7
Answer: dy/dx = 1
- d/dx(x) = 1
- The derivative of the constant 7 is 0
9.Differentiate y = −3x + 5
Answer: dy/dx = −3
- d/dx(−3x) = −3
- The derivative of the constant 5 is 0
10.Differentiate y = 7x + 8
Answer: dy/dx = 7
- d/dx(7x) = 7
- The derivative of the constant 8 is 0
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.