Year 11 Integration (Polynomials) Worksheet — Level 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 11 calculus worksheet.
Year 11 Integration (Polynomials) Worksheet — Level 3 — Answers
Use the rule ∫ xⁿ dx = xⁿ⁺¹ / (n+1) + C.
1.Find ∫ (−10x4 − 6x2 − 2) dx
Answer: −2x5 − 2x3 − 2x + C
- ∫ −10x4 dx = −2x5
- ∫ −6x2 dx = −2x3
- ∫ −2 dx = −2x
- Don't forget the constant of integration, C
2.Find ∫ (5x4 + 9x2 − 6x) dx
Answer: x5 + 3x3 − 3x2 + C
- ∫ 5x4 dx = x5
- ∫ 9x2 dx = 3x3
- ∫ −6x dx = −3x2
- Don't forget the constant of integration, C
3.Find ∫ (−10x4 − 2x − 1) dx
Answer: −2x5 − x2 − x + C
- ∫ −10x4 dx = −2x5
- ∫ −2x dx = −x2
- ∫ −1 dx = −x
- Don't forget the constant of integration, C
4.Evaluate ∫ from 1 to 4 of (−5x4 + 4x + 3) dx
Answer: −984
- ∫ −5x4 dx = −x5
- ∫ 4x dx = 2x2
- ∫ 3 dx = 3x
- F(x) = −x5 + 2x2 + 3x
- F(4) − F(1) = −980 − (4) = −984
5.Evaluate ∫ from 2 to 5 of (20x4 − 12x3 − 6x2) dx
Answer: 10311
- ∫ 20x4 dx = 4x5
- ∫ −12x3 dx = −3x4
- ∫ −6x2 dx = −2x3
- F(x) = 4x5 − 3x4 − 2x3
- F(5) − F(2) = 10375 − (64) = 10311
6.Find ∫ (15x4 + 12x2 − 4x) dx
Answer: 3x5 + 4x3 − 2x2 + C
- ∫ 15x4 dx = 3x5
- ∫ 12x2 dx = 4x3
- ∫ −4x dx = −2x2
- Don't forget the constant of integration, C
7.Find ∫ (8x3 + 3x2 + 6x) dx
Answer: 2x4 + x3 + 3x2 + C
- ∫ 8x3 dx = 2x4
- ∫ 3x2 dx = x3
- ∫ 6x dx = 3x2
- Don't forget the constant of integration, C
8.Evaluate ∫ from 2 to 5 of (−12x3 + 6x2 − 2) dx
Answer: −1599
- ∫ −12x3 dx = −3x4
- ∫ 6x2 dx = 2x3
- ∫ −2 dx = −2x
- F(x) = −3x4 + 2x3 − 2x
- F(5) − F(2) = −1635 − (−36) = −1599
9.Evaluate ∫ from 0 to 2 of (5x4 + 4x3 + 8x) dx
Answer: 64
- ∫ 5x4 dx = x5
- ∫ 4x3 dx = x4
- ∫ 8x dx = 4x2
- F(x) = x5 + x4 + 4x2
- F(2) − F(0) = 64 − (0) = 64
10.Find ∫ (−6x2 + 6x − 3) dx
Answer: −2x3 + 3x2 − 3x + C
- ∫ −6x2 dx = −2x3
- ∫ 6x dx = 3x2
- ∫ −3 dx = −3x
- Don't forget the constant of integration, C
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.