Year 11 Logarithms and Exponential Equations Worksheet — Level 1 — Practice Set 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 11 exponentials & logarithms worksheet.
Year 11 Logarithms and Exponential Equations Worksheet — Level 1 — Practice Set 3 — Answers
logₐ y = x means ax = y. Log laws: log a + log b = log ab; log a − log b = log (a ÷ b); log aⁿ = n log a.
1.Write 54 = 625 in logarithm form.
Answer: log₅ 625 = 4
ax = y means logₐ y = x.
2.Evaluate log₃ 27.
Answer: 3
33 = 27
3.Evaluate log₅ 25.
Answer: 2
52 = 25
4.Write 53 = 125 in logarithm form.
Answer: log₅ 125 = 3
ax = y means logₐ y = x.
5.Evaluate log₅ 125.
Answer: 3
53 = 125
6.Evaluate log₂ 4.
Answer: 2
22 = 4
7.Evaluate log₁₀ 1000.
Answer: 3
103 = 1000
8.Write 22 = 4 in logarithm form.
Answer: log₂ 4 = 2
ax = y means logₐ y = x.
9.Write 21 = 2 in logarithm form.
Answer: log₂ 2 = 1
ax = y means logₐ y = x.
10.Evaluate log₂ 64.
Answer: 6
26 = 64
11.Evaluate log₂ 8.
Answer: 3
23 = 8
12.Write 23 = 8 in logarithm form.
Answer: log₂ 8 = 3
ax = y means logₐ y = x.
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.