Year 4 Mixed Numbers and Improper Fractions Worksheet — Level 1 — Practice Set 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 4 fractions worksheet.
Year 4 Mixed Numbers and Improper Fractions Worksheet — Level 1 — Practice Set 3 — Answers
Convert each fraction.
1.Write 4 as an improper fraction.
Answer:
- 4 × 6 = 24
- 24 + 1 = 25, so
2.Write 4 as an improper fraction.
Answer:
- 4 × 2 = 8
- 8 + 1 = 9, so
3.Write 3 as an improper fraction.
Answer:
- 3 × 4 = 12
- 12 + 3 = 15, so
4.Write 4 as an improper fraction.
Answer:
- 4 × 3 = 12
- 12 + 1 = 13, so
5.Write 2 as an improper fraction.
Answer:
- 2 × 5 = 10
- 10 + 2 = 12, so
6.Write 3 as an improper fraction.
Answer:
- 3 × 5 = 15
- 15 + 1 = 16, so
7.Write 4 as an improper fraction.
Answer:
- 4 × 4 = 16
- 16 + 1 = 17, so
8.Write as a mixed number.
Answer: 3
- 16 ÷ 5 = 3 remainder 1
- So 3
9.Write 2 as an improper fraction.
Answer:
- 2 × 2 = 4
- 4 + 1 = 5, so
10.Write as a mixed number.
Answer: 3
- 23 ÷ 6 = 3 remainder 5
- So 3
11.Write as a mixed number.
Answer: 3
- 10 ÷ 3 = 3 remainder 1
- So 3
12.Write 1 as an improper fraction.
Answer:
- 1 × 3 = 3
- 3 + 1 = 4, so
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.