Year 5 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 5 volume & capacity worksheet.
Year 5 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Answers
Show your working. Volume is measured in cubic units (cm³).
1.A rectangular prism is 4 cm long, 10 cm wide and 9 cm high. Find its volume.
Answer: 360 cm3
- V = length × width × height = 4 × 10 × 9
- = 360 cm3
2.A rectangular prism is 9 cm long, 3 cm wide and 5 cm high. Find its volume.
Answer: 135 cm3
- V = length × width × height = 9 × 3 × 5
- = 135 cm3
3.A cube has edges of 3 cm. Find its volume.
Answer: 27 cm3
- V = side × side × side = 3 × 3 × 3
- = 27 cm3
4.A rectangular prism is 15 cm long, 7 cm wide and 3 cm high. Find its volume.
Answer: 315 cm3
- V = length × width × height = 15 × 7 × 3
- = 315 cm3
5.A rectangular prism is 14 cm long, 9 cm wide and 6 cm high. Find its volume.
Answer: 756 cm3
- V = length × width × height = 14 × 9 × 6
- = 756 cm3
6.A rectangular prism is 11 cm long, 6 cm wide and 2 cm high. Find its volume.
Answer: 132 cm3
- V = length × width × height = 11 × 6 × 2
- = 132 cm3
7.A cube has edges of 6 cm. Find its volume.
Answer: 216 cm3
- V = side × side × side = 6 × 6 × 6
- = 216 cm3
8.A cube has edges of 9 cm. Find its volume.
Answer: 729 cm3
- V = side × side × side = 9 × 9 × 9
- = 729 cm3
9.A rectangular prism is 13 cm long, 3 cm wide and 9 cm high. Find its volume.
Answer: 351 cm3
- V = length × width × height = 13 × 3 × 9
- = 351 cm3
10.A rectangular prism is 11 cm long, 2 cm wide and 3 cm high. Find its volume.
Answer: 66 cm3
- V = length × width × height = 11 × 2 × 3
- = 66 cm3
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.