Year 6 Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 3 — Practice Set 4 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 6 mean, median, mode & range worksheet.
Year 6 Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 3 — Practice Set 4 — Answers
Order the data first. Show your working for each measure.
1.Data: 45, 16, 33, 35, 49, 26, 41, 2. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 30.88; median 34; mode no mode; range 47
- Mean: 247 ÷ 8 = 30.88
- Ordered: 2, 16, 26, 33, 35, 41, 45, 49 → median 34
- Mode: no mode
- Range: 49 − 2 = 47
2.Data: 11, 47, 19, 23, 31, 39, 21, 17. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 26; median 22; mode no mode; range 36
- Mean: 208 ÷ 8 = 26
- Ordered: 11, 17, 19, 21, 23, 31, 39, 47 → median 22
- Mode: no mode
- Range: 47 − 11 = 36
3.Data: 2, 46, 15, 32, 42, 34, 34, 38. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 30.38; median 34; mode 34; range 44
- Mean: 243 ÷ 8 = 30.38
- Ordered: 2, 15, 32, 34, 34, 38, 42, 46 → median 34
- Mode: 34
- Range: 46 − 2 = 44
4.Data: 49, 31, 29, 14, 43, 18, 26. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 30; median 29; mode no mode; range 35
- Mean: 210 ÷ 7 = 30
- Ordered: 14, 18, 26, 29, 31, 43, 49 → median 29
- Mode: no mode
- Range: 49 − 14 = 35
5.Data: 19, 9, 12, 49, 7, 49, 26. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 24.43; median 19; mode 49; range 42
- Mean: 171 ÷ 7 = 24.43
- Ordered: 7, 9, 12, 19, 26, 49, 49 → median 19
- Mode: 49
- Range: 49 − 7 = 42
6.Data: 32, 39, 42, 34, 6, 47, 36. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 33.71; median 36; mode no mode; range 41
- Mean: 236 ÷ 7 = 33.71
- Ordered: 6, 32, 34, 36, 39, 42, 47 → median 36
- Mode: no mode
- Range: 47 − 6 = 41
7.Data: 17, 14, 10, 47, 50, 31, 42, 45. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 32; median 36.5; mode no mode; range 40
- Mean: 256 ÷ 8 = 32
- Ordered: 10, 14, 17, 31, 42, 45, 47, 50 → median 36.5
- Mode: no mode
- Range: 50 − 10 = 40
8.Data: 23, 23, 29, 33, 46, 20, 32, 41. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 30.88; median 30.5; mode 23; range 26
- Mean: 247 ÷ 8 = 30.88
- Ordered: 20, 23, 23, 29, 32, 33, 41, 46 → median 30.5
- Mode: 23
- Range: 46 − 20 = 26
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.
Great work. Here's what to try next: