Year 6 Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 6 mean, median, mode & range worksheet.
Year 6 Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 2 — Answers
Order the data first. Show your working for each measure.
1.Data: 15, 4, 18, 8, 17, 4. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 11; median 11.5; mode 4; range 14
- Mean: 66 ÷ 6 = 11
- Ordered: 4, 4, 8, 15, 17, 18 → median 11.5
- Mode: 4
- Range: 18 − 4 = 14
2.Data: 8, 18, 16, 2, 7, 2, 2, 1. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 7; median 4.5; mode 2; range 17
- Mean: 56 ÷ 8 = 7
- Ordered: 1, 2, 2, 2, 7, 8, 16, 18 → median 4.5
- Mode: 2
- Range: 18 − 1 = 17
3.Data: 3, 11, 2, 7, 20, 6, 7. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 8; median 7; mode 7; range 18
- Mean: 56 ÷ 7 = 8
- Ordered: 2, 3, 6, 7, 7, 11, 20 → median 7
- Mode: 7
- Range: 20 − 2 = 18
4.Data: 6, 7, 9, 7, 18, 3, 19, 19. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 11; median 8; mode 7 and 19; range 16
- Mean: 88 ÷ 8 = 11
- Ordered: 3, 6, 7, 7, 9, 18, 19, 19 → median 8
- Mode: 7 and 19
- Range: 19 − 3 = 16
5.Data: 1, 19, 6, 20, 8, 13, 17. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 12; median 13; mode no mode; range 19
- Mean: 84 ÷ 7 = 12
- Ordered: 1, 6, 8, 13, 17, 19, 20 → median 13
- Mode: no mode
- Range: 20 − 1 = 19
6.Data: 14, 4, 19, 1, 9, 9, 13, 11. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 10; median 10; mode 9; range 18
- Mean: 80 ÷ 8 = 10
- Ordered: 1, 4, 9, 9, 11, 13, 14, 19 → median 10
- Mode: 9
- Range: 19 − 1 = 18
7.Data: 13, 5, 15, 4, 1, 16. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 9; median 9; mode no mode; range 15
- Mean: 54 ÷ 6 = 9
- Ordered: 1, 4, 5, 13, 15, 16 → median 9
- Mode: no mode
- Range: 16 − 1 = 15
8.Data: 11, 9, 8, 1, 12, 10, 12. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 9; median 10; mode 12; range 11
- Mean: 63 ÷ 7 = 9
- Ordered: 1, 8, 9, 10, 11, 12, 12 → median 10
- Mode: 12
- Range: 12 − 1 = 11
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.