Year 6 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Practice Set 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 6 volume & capacity worksheet.
Year 6 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Practice Set 2 — Answers
Show your working. Volume is measured in cubic units (cm³).
1.A rectangular prism is 6 cm long, 6 cm wide and 3 cm high. Find its volume.
Answer: 108 cm3
- V = length × width × height = 6 × 6 × 3
- = 108 cm3
2.A cube has edges of 4 cm. Find its volume.
Answer: 64 cm3
- V = side × side × side = 4 × 4 × 4
- = 64 cm3
3.A rectangular prism is 6 cm long, 5 cm wide and 3 cm high. Find its volume.
Answer: 90 cm3
- V = length × width × height = 6 × 5 × 3
- = 90 cm3
4.A rectangular prism is 12 cm long, 12 cm wide and 7 cm high. Find its volume.
Answer: 1,008 cm3
- V = length × width × height = 12 × 12 × 7
- = 1,008 cm3
5.A rectangular prism is 12 cm long, 7 cm wide and 8 cm high. Find its volume.
Answer: 672 cm3
- V = length × width × height = 12 × 7 × 8
- = 672 cm3
6.A rectangular prism is 7 cm long, 5 cm wide and 5 cm high. Find its volume.
Answer: 175 cm3
- V = length × width × height = 7 × 5 × 5
- = 175 cm3
7.A cube has edges of 11 cm. Find its volume.
Answer: 1,331 cm3
- V = side × side × side = 11 × 11 × 11
- = 1,331 cm3
8.A rectangular prism is 13 cm long, 4 cm wide and 6 cm high. Find its volume.
Answer: 312 cm3
- V = length × width × height = 13 × 4 × 6
- = 312 cm3
9.A cube has edges of 2 cm. Find its volume.
Answer: 8 cm3
- V = side × side × side = 2 × 2 × 2
- = 8 cm3
10.A cube has edges of 6 cm. Find its volume.
Answer: 216 cm3
- V = side × side × side = 6 × 6 × 6
- = 216 cm3
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.