Year 6 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 2 — Practice Set 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 6 volume & capacity worksheet.
Year 6 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 2 — Practice Set 2 — Answers
Show your working. Volume is measured in cubic units (cm³).
1.A rectangular prism has a volume of 198 cm3. Its base is 11 cm by 6 cm. Find its height.
Answer: 3 cm
- Base area = 11 × 6 = 66 cm2
- Height = 198 ÷ 66 = 3 cm
2.A rectangular prism is 8 cm long, 12 cm wide and 10 cm high. Find its volume.
Answer: 960 cm3
- V = length × width × height = 8 × 12 × 10
- = 960 cm3
3.A rectangular prism is 9 cm long, 9 cm wide and 9 cm high. Find its volume.
Answer: 729 cm3
- V = length × width × height = 9 × 9 × 9
- = 729 cm3
4.A triangular prism has a triangular end with base 22 cm and height 6 cm. The prism is 9 cm long. Find its volume.
Answer: 594 cm3
- Area of the triangle = ½ × 22 × 6 = 66 cm2
- V = area of end × length = 66 × 9
- = 594 cm3
5.A rectangular prism is 7 cm long, 12 cm wide and 7 cm high. Find its volume.
Answer: 588 cm3
- V = length × width × height = 7 × 12 × 7
- = 588 cm3
6.A rectangular prism is 7 cm long, 3 cm wide and 9 cm high. Find its volume.
Answer: 189 cm3
- V = length × width × height = 7 × 3 × 9
- = 189 cm3
7.A rectangular prism is 4 cm long, 4 cm wide and 9 cm high. Find its volume.
Answer: 144 cm3
- V = length × width × height = 4 × 4 × 9
- = 144 cm3
8.A rectangular prism is 9 cm long, 7 cm wide and 3 cm high. Find its volume.
Answer: 189 cm3
- V = length × width × height = 9 × 7 × 3
- = 189 cm3
9.A rectangular prism is 10 cm long, 3 cm wide and 2 cm high. Find its volume.
Answer: 60 cm3
- V = length × width × height = 10 × 3 × 2
- = 60 cm3
10.A rectangular prism has a volume of 60 cm3. Its base is 5 cm by 4 cm. Find its height.
Answer: 3 cm
- Base area = 5 × 4 = 20 cm2
- Height = 60 ÷ 20 = 3 cm
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.