Year 7 Area and Perimeter Worksheet — Level 1 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 7 area & perimeter worksheet.
Year 7 Area and Perimeter Worksheet — Level 1 — Answers
Write the formula, substitute, then calculate. Include units.
1.A rectangle is 4 m long and 9 m wide. Find its perimeter.
Answer: 26 m
- P = 2 × (4 + 9)
- = 2 × 13 = 26 m
2.A rectangle is 7 m long and 3 m wide. Find its area.
Answer: 21 m2
- A = length × width = 7 × 3
- = 21 m2
3.A rectangle is 7 mm long and 9 mm wide. Find its perimeter.
Answer: 32 mm
- P = 2 × (7 + 9)
- = 2 × 16 = 32 mm
4.A rectangle is 5 m long and 11 m wide. Find its perimeter.
Answer: 32 m
- P = 2 × (5 + 11)
- = 2 × 16 = 32 m
5.A rectangle is 3 m long and 10 m wide. Find its area.
Answer: 30 m2
- A = length × width = 3 × 10
- = 30 m2
6.A rectangle is 7 cm long and 11 cm wide. Find its perimeter.
Answer: 36 cm
- P = 2 × (7 + 11)
- = 2 × 18 = 36 cm
7.A rectangle is 2 mm long and 5 mm wide. Find its perimeter.
Answer: 14 mm
- P = 2 × (2 + 5)
- = 2 × 7 = 14 mm
8.A rectangle is 12 mm long and 12 mm wide. Find its perimeter.
Answer: 48 mm
- P = 2 × (12 + 12)
- = 2 × 24 = 48 mm
9.A rectangle is 9 mm long and 9 mm wide. Find its area.
Answer: 81 mm2
- A = length × width = 9 × 9
- = 81 mm2
10.A rectangle is 10 mm long and 4 mm wide. Find its area.
Answer: 40 mm2
- A = length × width = 10 × 4
- = 40 mm2
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.