Year 7 Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 7 mean, median, mode & range worksheet.
Year 7 Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 3 — Answers
Order the data first. Show your working for each measure.
1.Data: 50, 49, 46, 19, 39, 50, 14. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 38.14; median 46; mode 50; range 36
- Mean: 267 ÷ 7 = 38.14
- Ordered: 14, 19, 39, 46, 49, 50, 50 → median 46
- Mode: 50
- Range: 50 − 14 = 36
2.Data: 14, 2, 39, 2, 20, 8, 16, 32. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 16.63; median 15; mode 2; range 37
- Mean: 133 ÷ 8 = 16.63
- Ordered: 2, 2, 8, 14, 16, 20, 32, 39 → median 15
- Mode: 2
- Range: 39 − 2 = 37
3.Data: 38, 49, 25, 20, 28, 45. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 34.17; median 33; mode no mode; range 29
- Mean: 205 ÷ 6 = 34.17
- Ordered: 20, 25, 28, 38, 45, 49 → median 33
- Mode: no mode
- Range: 49 − 20 = 29
4.Data: 24, 30, 46, 30, 2, 17, 41. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 27.14; median 30; mode 30; range 44
- Mean: 190 ÷ 7 = 27.14
- Ordered: 2, 17, 24, 30, 30, 41, 46 → median 30
- Mode: 30
- Range: 46 − 2 = 44
5.Data: 3, 14, 3, 12, 1, 12, 41. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 12.29; median 12; mode 3 and 12; range 40
- Mean: 86 ÷ 7 = 12.29
- Ordered: 1, 3, 3, 12, 12, 14, 41 → median 12
- Mode: 3 and 12
- Range: 41 − 1 = 40
6.Data: 38, 28, 20, 24, 15, 4, 21. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 21.43; median 21; mode no mode; range 34
- Mean: 150 ÷ 7 = 21.43
- Ordered: 4, 15, 20, 21, 24, 28, 38 → median 21
- Mode: no mode
- Range: 38 − 4 = 34
7.Data: 45, 28, 7, 4, 39, 13. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 22.67; median 20.5; mode no mode; range 41
- Mean: 136 ÷ 6 = 22.67
- Ordered: 4, 7, 13, 28, 39, 45 → median 20.5
- Mode: no mode
- Range: 45 − 4 = 41
8.Data: 50, 49, 36, 23, 29, 47. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 39; median 41.5; mode no mode; range 27
- Mean: 234 ÷ 6 = 39
- Ordered: 23, 29, 36, 47, 49, 50 → median 41.5
- Mode: no mode
- Range: 50 − 23 = 27
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.
Great work. Here's what to try next: