Year 7 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 7 algebraic expressions worksheet.
Year 7 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 3 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: 5x + 6y + 7x − 2y
Answer: 12x + 4y
- x terms: 5x + 7x = 12x
- y terms: 6y − 2y = 4y
2.Simplify: 7x + 4y2 + 6x + y2
Answer: 13x + 5y2
- x terms: 7x + 6x = 13x
- y² terms: 4y2 + y2 = 5y2
3.Simplify: −3x + 5y2 − 3x − 4y2
Answer: −6x + y2
- x terms: −3x − 3x = −6x
- y² terms: 5y2 − 4y2 = y2
4.Simplify: x − y + 5x + 5y
Answer: 6x + 4y
- x terms: x + 5x = 6x
- y terms: −y + 5y = 4y
5.Simplify: 7x + 4y + x − 2y
Answer: 8x + 2y
- x terms: 7x + x = 8x
- y terms: 4y − 2y = 2y
6.Simplify: x − 6y + 8x + 6y
Answer: 9x
- x terms: x + 8x = 9x
- y terms: −6y + 6y = 0
7.Simplify: x − 4y + x + 4y
Answer: 2x
- x terms: x + x = 2x
- y terms: −4y + 4y = 0
8.Simplify: 7x + 5y − 4x − y
Answer: 3x + 4y
- x terms: 7x − 4x = 3x
- y terms: 5y − y = 4y
9.Simplify: 6x + 4y − x − 5y
Answer: 5x − y
- x terms: 6x − x = 5x
- y terms: 4y − 5y = −y
10.Simplify: −4x + y − 3x + 2y
Answer: −7x + 3y
- x terms: −4x − 3x = −7x
- y terms: y + 2y = 3y
11.Simplify: −4x + 4y2 − 5x + 7y2
Answer: −9x + 11y2
- x terms: −4x − 5x = −9x
- y² terms: 4y2 + 7y2 = 11y2
12.Simplify: 8x + 9y + 8x + y
Answer: 16x + 10y
- x terms: 8x + 8x = 16x
- y terms: 9y + y = 10y
13.Simplify: 4x − y2 + 5x − 4y2
Answer: 9x − 5y2
- x terms: 4x + 5x = 9x
- y² terms: −y2 − 4y2 = −5y2
14.Simplify: −x − 6y + 7x − y
Answer: 6x − 7y
- x terms: −x + 7x = 6x
- y terms: −6y − y = −7y
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.