Year 7 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 7 algebraic expressions worksheet.
Year 7 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: 2x + 9x − 2x + 3x
Answer: 12x
- x terms: 2x − 2x = 0
- x terms: 9x + 3x = 12x
2.Simplify: 3x + 4x + 2x + x
Answer: 5x + 5x
- x terms: 3x + 2x = 5x
- x terms: 4x + x = 5x
3.Simplify: −4x − 2x + x + x
Answer: −3x − x
- x terms: −4x + x = −3x
- x terms: −2x + x = −x
4.Simplify: x − 3x + x + 4x
Answer: 2x + x
- x terms: x + x = 2x
- x terms: −3x + 4x = x
5.Simplify: −4x + 7x − x − 5x
Answer: −5x + 2x
- x terms: −4x − x = −5x
- x terms: 7x − 5x = 2x
6.Simplify: x + 8x − 6x + 7x
Answer: −5x + 15x
- x terms: x − 6x = −5x
- x terms: 8x + 7x = 15x
7.Simplify: 2x + 4x − 3x + 4x
Answer: −x + 8x
- x terms: 2x − 3x = −x
- x terms: 4x + 4x = 8x
8.Simplify: −4x + x + 8x − 6x
Answer: 4x − 5x
- x terms: −4x + 8x = 4x
- x terms: x − 6x = −5x
9.Simplify: −4x + 6x − 3x + 8x
Answer: −7x + 14x
- x terms: −4x − 3x = −7x
- x terms: 6x + 8x = 14x
10.Simplify: −2x − 4x − 5x − 6x
Answer: −7x − 10x
- x terms: −2x − 5x = −7x
- x terms: −4x − 6x = −10x
11.Simplify: 2x − 6x − 4x + 7x
Answer: −2x + x
- x terms: 2x − 4x = −2x
- x terms: −6x + 7x = x
12.Simplify: 7x − 6x + 8x − 5x
Answer: 15x − 11x
- x terms: 7x + 8x = 15x
- x terms: −6x − 5x = −11x
13.Simplify: 9x + 8x − 2x − 6x
Answer: 7x + 2x
- x terms: 9x − 2x = 7x
- x terms: 8x − 6x = 2x
14.Simplify: 7x + 7x + 6x − 4x
Answer: 13x + 3x
- x terms: 7x + 6x = 13x
- x terms: 7x − 4x = 3x
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.