Year 7 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Practice Set 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 7 algebraic expressions worksheet.
Year 7 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Practice Set 2 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: −6x + 5x − 4x + 6x
Answer: −10x + 11x
- x terms: −6x − 4x = −10x
- x terms: 5x + 6x = 11x
2.Simplify: −3x + 6x + 2x + 2x
Answer: −x + 8x
- x terms: −3x + 2x = −x
- x terms: 6x + 2x = 8x
3.Simplify: −4x + 2x − 6x − 3x
Answer: −10x − x
- x terms: −4x − 6x = −10x
- x terms: 2x − 3x = −x
4.Simplify: −3x − 3x − 3x − 5x
Answer: −6x − 8x
- x terms: −3x − 3x = −6x
- x terms: −3x − 5x = −8x
5.Simplify: −4x + 4x − 4x + 2x
Answer: −8x + 6x
- x terms: −4x − 4x = −8x
- x terms: 4x + 2x = 6x
6.Simplify: 8x + 5x + 2x + x
Answer: 10x + 6x
- x terms: 8x + 2x = 10x
- x terms: 5x + x = 6x
7.Simplify: 9x + 7x + 7x + x
Answer: 16x + 8x
- x terms: 9x + 7x = 16x
- x terms: 7x + x = 8x
8.Simplify: 2x + 5x + 2x + 9x
Answer: 4x + 14x
- x terms: 2x + 2x = 4x
- x terms: 5x + 9x = 14x
9.Simplify: 7x − x − 5x − 2x
Answer: 2x − 3x
- x terms: 7x − 5x = 2x
- x terms: −x − 2x = −3x
10.Simplify: 7x + 7x − 4x − 4x
Answer: 3x + 3x
- x terms: 7x − 4x = 3x
- x terms: 7x − 4x = 3x
11.Simplify: 6x + 4x + 3x − 3x
Answer: 9x + x
- x terms: 6x + 3x = 9x
- x terms: 4x − 3x = x
12.Simplify: 5x + 7x + 6x + 4x
Answer: 11x + 11x
- x terms: 5x + 6x = 11x
- x terms: 7x + 4x = 11x
13.Simplify: −6x + 7x + 3x + 7x
Answer: −3x + 14x
- x terms: −6x + 3x = −3x
- x terms: 7x + 7x = 14x
14.Simplify: 5x − 4x + 2x + 4x
Answer: 7x
- x terms: 5x + 2x = 7x
- x terms: −4x + 4x = 0
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.