Year 7 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Practice Set 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 7 algebraic expressions worksheet.
Year 7 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Practice Set 3 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: −5x − x − 2x + 4x
Answer: −7x + 3x
- x terms: −5x − 2x = −7x
- x terms: −x + 4x = 3x
2.Simplify: −2x − 2x + 7x − 2x
Answer: 5x − 4x
- x terms: −2x + 7x = 5x
- x terms: −2x − 2x = −4x
3.Simplify: 8x − 6x + 9x − 4x
Answer: 17x − 10x
- x terms: 8x + 9x = 17x
- x terms: −6x − 4x = −10x
4.Simplify: x + 9x + 3x + 5x
Answer: 4x + 14x
- x terms: x + 3x = 4x
- x terms: 9x + 5x = 14x
5.Simplify: 7x − 3x − 4x + 8x
Answer: 3x + 5x
- x terms: 7x − 4x = 3x
- x terms: −3x + 8x = 5x
6.Simplify: −x + 5x − 6x + 2x
Answer: −7x + 7x
- x terms: −x − 6x = −7x
- x terms: 5x + 2x = 7x
7.Simplify: 5x + 3x + 2x − 4x
Answer: 7x − x
- x terms: 5x + 2x = 7x
- x terms: 3x − 4x = −x
8.Simplify: 2x − 6x − 6x + 9x
Answer: −4x + 3x
- x terms: 2x − 6x = −4x
- x terms: −6x + 9x = 3x
9.Simplify: 8x + x − 3x + 9x
Answer: 5x + 10x
- x terms: 8x − 3x = 5x
- x terms: x + 9x = 10x
10.Simplify: 9x − x − 5x + 3x
Answer: 4x + 2x
- x terms: 9x − 5x = 4x
- x terms: −x + 3x = 2x
11.Simplify: −3x + 8x − 3x + 2x
Answer: −6x + 10x
- x terms: −3x − 3x = −6x
- x terms: 8x + 2x = 10x
12.Simplify: 7x + 7x − 2x − 6x
Answer: 5x + x
- x terms: 7x − 2x = 5x
- x terms: 7x − 6x = x
13.Simplify: −2x + 7x − 3x − 5x
Answer: −5x + 2x
- x terms: −2x − 3x = −5x
- x terms: 7x − 5x = 2x
14.Simplify: −3x + 8x − 3x − 3x
Answer: −6x + 5x
- x terms: −3x − 3x = −6x
- x terms: 8x − 3x = 5x
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.