Year 7 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Practice Set 4 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 7 algebraic expressions worksheet.
Year 7 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Practice Set 4 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: −6x + 8x + 8x + 8x
Answer: 2x + 16x
- x terms: −6x + 8x = 2x
- x terms: 8x + 8x = 16x
2.Simplify: −x − 4x + x + 3x
Answer: −x
- x terms: −x + x = 0
- x terms: −4x + 3x = −x
3.Simplify: 3x + 7x − x + 6x
Answer: 2x + 13x
- x terms: 3x − x = 2x
- x terms: 7x + 6x = 13x
4.Simplify: −4x + x + 4x + 3x
Answer: 4x
- x terms: −4x + 4x = 0
- x terms: x + 3x = 4x
5.Simplify: −4x + 3x − 2x + 9x
Answer: −6x + 12x
- x terms: −4x − 2x = −6x
- x terms: 3x + 9x = 12x
6.Simplify: −2x + 2x − 4x + 6x
Answer: −6x + 8x
- x terms: −2x − 4x = −6x
- x terms: 2x + 6x = 8x
7.Simplify: 7x − 6x − 4x + 3x
Answer: 3x − 3x
- x terms: 7x − 4x = 3x
- x terms: −6x + 3x = −3x
8.Simplify: 2x + 2x + 9x + 4x
Answer: 11x + 6x
- x terms: 2x + 9x = 11x
- x terms: 2x + 4x = 6x
9.Simplify: 2x + 3x − 6x − 6x
Answer: −4x − 3x
- x terms: 2x − 6x = −4x
- x terms: 3x − 6x = −3x
10.Simplify: 9x − 6x + 6x + 5x
Answer: 15x − x
- x terms: 9x + 6x = 15x
- x terms: −6x + 5x = −x
11.Simplify: 3x − 4x + 3x + 8x
Answer: 6x + 4x
- x terms: 3x + 3x = 6x
- x terms: −4x + 8x = 4x
12.Simplify: −6x − 3x + 6x − 4x
Answer: −7x
- x terms: −6x + 6x = 0
- x terms: −3x − 4x = −7x
13.Simplify: 2x + 7x − 6x − 5x
Answer: −4x + 2x
- x terms: 2x − 6x = −4x
- x terms: 7x − 5x = 2x
14.Simplify: −x − 2x − 3x + 4x
Answer: −4x + 2x
- x terms: −x − 3x = −4x
- x terms: −2x + 4x = 2x
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.