Year 7 Substitution Worksheet — Level 2 — Practice Set 4 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 7 algebraic expressions worksheet.
Year 7 Substitution Worksheet — Level 2 — Practice Set 4 — Answers
Replace the letter with the number, then calculate. Use brackets for negative values.
1.Find the value of −x − 3 when x = 8
Answer: −11
- −1 × 8 − 3
- = −8 − 3 = −11
2.Find the value of 9x + 3 when x = 9
Answer: 84
- 9 × 9 + 3
- = 81 + 3 = 84
3.Find the value of 9x + 6 when x = −3
Answer: −21
- 9 × (−3) + 6
- = −27 + 6 = −21
4.Find the value of 7x + 8 when x = 4
Answer: 36
- 7 × 4 + 8
- = 28 + 8 = 36
5.Find the value of 8x + 6 when x = −4
Answer: −26
- 8 × (−4) + 6
- = −32 + 6 = −26
6.Find the value of 7x + 8 when x = −6
Answer: −34
- 7 × (−6) + 8
- = −42 + 8 = −34
7.Find the value of −2x − 5 when x = −1
Answer: −3
- −2 × (−1) − 5
- = 2 − 5 = −3
8.Find the value of −x + 9 when x = 5
Answer: 4
- −1 × 5 + 9
- = −5 + 9 = 4
9.Find the value of 9x + 4 when x = 3
Answer: 31
- 9 × 3 + 4
- = 27 + 4 = 31
10.Find the value of 7x − 7 when x = −3
Answer: −28
- 7 × (−3) − 7
- = −21 − 7 = −28
11.Find the value of 7x − 1 when x = 4
Answer: 27
- 7 × 4 − 1
- = 28 − 1 = 27
12.Find the value of 9x + 5 when x = 5
Answer: 50
- 9 × 5 + 5
- = 45 + 5 = 50
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.