Year 7 Equation Word Problems Worksheet — Level 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 7 linear equations worksheet.
Year 7 Equation Word Problems Worksheet — Level 2 — Answers
For each problem, choose a letter for the unknown, write an equation, solve it, and check your answer in the words of the problem.
1.A rectangle is 9 cm longer than it is wide. Its perimeter is 94 cm. Find its width and length.
Answer: width 19 cm, length 28 cm
- 2(w + w + 9) = 94
- 4w + 18 = 94
- w = 19, so length = 28
2.The sum of 2 consecutive whole numbers is 115. Find the numbers.
Answer: 57, 58
- n + (n + 1) = 115
- 2n + 1 = 115
- n = 57
3.A rectangle is 1 cm longer than it is wide. Its perimeter is 70 cm. Find its width and length.
Answer: width 17 cm, length 18 cm
- 2(w + w + 1) = 70
- 4w + 2 = 70
- w = 17, so length = 18
4.A rectangle is 7 cm longer than it is wide. Its perimeter is 58 cm. Find its width and length.
Answer: width 11 cm, length 18 cm
- 2(w + w + 7) = 58
- 4w + 14 = 58
- w = 11, so length = 18
5.A rectangle is 9 cm longer than it is wide. Its perimeter is 54 cm. Find its width and length.
Answer: width 9 cm, length 18 cm
- 2(w + w + 9) = 54
- 4w + 18 = 54
- w = 9, so length = 18
6.The sum of 3 consecutive whole numbers is 138. Find the numbers.
Answer: 45, 46, 47
- n + (n + 1) + (n + 2) = 138
- 3n + 3 = 138
- n = 45
7.A rectangle is 3 cm longer than it is wide. Its perimeter is 42 cm. Find its width and length.
Answer: width 9 cm, length 12 cm
- 2(w + w + 3) = 42
- 4w + 6 = 42
- w = 9, so length = 12
8.Tom thinks of a number, multiplies it by 4 and then adds 4. The answer is 52. Write an equation and find the number.
Answer: 12
- Let the number be n: 4n + 4 = 52
- 4n = 48
- n = 12
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.
Great work. Here's what to try next: