Year 7 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 7 volume & capacity worksheet.
Year 7 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Answers
Show your working. Volume is measured in cubic units (cm³).
1.A rectangular prism is 11 cm long, 5 cm wide and 10 cm high. Find its volume.
Answer: 550 cm3
- V = length × width × height = 11 × 5 × 10
- = 550 cm3
2.A rectangular prism is 11 cm long, 7 cm wide and 6 cm high. Find its volume.
Answer: 462 cm3
- V = length × width × height = 11 × 7 × 6
- = 462 cm3
3.A cube has edges of 5 cm. Find its volume.
Answer: 125 cm3
- V = side × side × side = 5 × 5 × 5
- = 125 cm3
4.A rectangular prism is 11 cm long, 8 cm wide and 4 cm high. Find its volume.
Answer: 352 cm3
- V = length × width × height = 11 × 8 × 4
- = 352 cm3
5.A rectangular prism is 2 cm long, 4 cm wide and 5 cm high. Find its volume.
Answer: 40 cm3
- V = length × width × height = 2 × 4 × 5
- = 40 cm3
6.A rectangular prism is 13 cm long, 5 cm wide and 10 cm high. Find its volume.
Answer: 650 cm3
- V = length × width × height = 13 × 5 × 10
- = 650 cm3
7.A rectangular prism is 11 cm long, 12 cm wide and 7 cm high. Find its volume.
Answer: 924 cm3
- V = length × width × height = 11 × 12 × 7
- = 924 cm3
8.A cube has edges of 9 cm. Find its volume.
Answer: 729 cm3
- V = side × side × side = 9 × 9 × 9
- = 729 cm3
9.A rectangular prism is 12 cm long, 5 cm wide and 5 cm high. Find its volume.
Answer: 300 cm3
- V = length × width × height = 12 × 5 × 5
- = 300 cm3
10.A cube has edges of 2 cm. Find its volume.
Answer: 8 cm3
- V = side × side × side = 2 × 2 × 2
- = 8 cm3
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.