Year 7 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Practice Set 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 7 volume & capacity worksheet.
Year 7 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Practice Set 3 — Answers
Show your working. Volume is measured in cubic units (cm³).
1.A rectangular prism is 13 cm long, 9 cm wide and 9 cm high. Find its volume.
Answer: 1,053 cm3
- V = length × width × height = 13 × 9 × 9
- = 1,053 cm3
2.A cube has edges of 4 cm. Find its volume.
Answer: 64 cm3
- V = side × side × side = 4 × 4 × 4
- = 64 cm3
3.A rectangular prism is 6 cm long, 4 cm wide and 10 cm high. Find its volume.
Answer: 240 cm3
- V = length × width × height = 6 × 4 × 10
- = 240 cm3
4.A cube has edges of 6 cm. Find its volume.
Answer: 216 cm3
- V = side × side × side = 6 × 6 × 6
- = 216 cm3
5.A rectangular prism is 14 cm long, 3 cm wide and 3 cm high. Find its volume.
Answer: 126 cm3
- V = length × width × height = 14 × 3 × 3
- = 126 cm3
6.A cube has edges of 5 cm. Find its volume.
Answer: 125 cm3
- V = side × side × side = 5 × 5 × 5
- = 125 cm3
7.A cube has edges of 3 cm. Find its volume.
Answer: 27 cm3
- V = side × side × side = 3 × 3 × 3
- = 27 cm3
8.A rectangular prism is 5 cm long, 6 cm wide and 5 cm high. Find its volume.
Answer: 150 cm3
- V = length × width × height = 5 × 6 × 5
- = 150 cm3
9.A rectangular prism is 8 cm long, 9 cm wide and 3 cm high. Find its volume.
Answer: 216 cm3
- V = length × width × height = 8 × 9 × 3
- = 216 cm3
10.A cube has edges of 7 cm. Find its volume.
Answer: 343 cm3
- V = side × side × side = 7 × 7 × 7
- = 343 cm3
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.