Year 8 Expanding Brackets Worksheet — Level 3 — Practice Set 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 8 algebraic expressions worksheet.
Year 8 Expanding Brackets Worksheet — Level 3 — Practice Set 3 — Answers
Multiply every term inside the bracket. Then collect like terms.
1.Expand and simplify: (2x + 7)(3x + 6)
Answer: 6x2 + 33x + 42
- 2x × 3x = 6x2
- 2x × 6 + 7 × 3x = 12x + 21x = 33x
- 7 × 6 = 42
2.Expand and simplify: (3x − 2)(3x + 3)
Answer: 9x2 + 3x − 6
- 3x × 3x = 9x2
- 3x × 3 + −2 × 3x = 9x + −6x = 3x
- −2 × 3 = −6
3.Expand and simplify: (4x − 5)(3x − 1)
Answer: 12x2 − 19x + 5
- 4x × 3x = 12x2
- 4x × −1 + −5 × 3x = −4x + −15x = −19x
- −5 × −1 = 5
4.Expand and simplify: (2x − 6)(2x + 5)
Answer: 4x2 − 2x − 30
- 2x × 2x = 4x2
- 2x × 5 + −6 × 2x = 10x + −12x = −2x
- −6 × 5 = −30
5.Expand and simplify: (2x + 6)(x − 3)
Answer: 2x2 − 18
- 2x × x = 2x2
- 2x × −3 + 6 × x = −6x + 6x = 0
- 6 × −3 = −18
6.Expand and simplify: (3x − 1)(x + 6)
Answer: 3x2 + 17x − 6
- 3x × x = 3x2
- 3x × 6 + −1 × x = 18x + −x = 17x
- −1 × 6 = −6
7.Expand and simplify: (4x + 6)(2x + 6)
Answer: 8x2 + 36x + 36
- 4x × 2x = 8x2
- 4x × 6 + 6 × 2x = 24x + 12x = 36x
- 6 × 6 = 36
8.Expand and simplify: (3x + 6)(2x + 1)
Answer: 6x2 + 15x + 6
- 3x × 2x = 6x2
- 3x × 1 + 6 × 2x = 3x + 12x = 15x
- 6 × 1 = 6
9.Expand and simplify: (4x − 2)(2x − 6)
Answer: 8x2 − 28x + 12
- 4x × 2x = 8x2
- 4x × −6 + −2 × 2x = −24x + −4x = −28x
- −2 × −6 = 12
10.Expand and simplify: (2x + 4)(2x + 3)
Answer: 4x2 + 14x + 12
- 2x × 2x = 4x2
- 2x × 3 + 4 × 2x = 6x + 8x = 14x
- 4 × 3 = 12
11.Expand and simplify: (2x + 1)(3x + 6)
Answer: 6x2 + 15x + 6
- 2x × 3x = 6x2
- 2x × 6 + 1 × 3x = 12x + 3x = 15x
- 1 × 6 = 6
12.Expand and simplify: (2x + 7)(x − 1)
Answer: 2x2 + 5x − 7
- 2x × x = 2x2
- 2x × −1 + 7 × x = −2x + 7x = 5x
- 7 × −1 = −7
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.