Year 8 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 8 algebraic expressions worksheet.
Year 8 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 3 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: 4x + y − 6x + 7y
Answer: −2x + 8y
- x terms: 4x − 6x = −2x
- y terms: y + 7y = 8y
2.Simplify: −4x + y2 + 3x − 2y2
Answer: −x − y2
- x terms: −4x + 3x = −x
- y² terms: y2 − 2y2 = −y2
3.Simplify: −3x + 3y + 9x + 3y
Answer: 6x + 6y
- x terms: −3x + 9x = 6x
- y terms: 3y + 3y = 6y
4.Simplify: −4x − y2 + 3x + 8y2
Answer: −x + 7y2
- x terms: −4x + 3x = −x
- y² terms: −y2 + 8y2 = 7y2
5.Simplify: 7x − 5y + 5x + 6y
Answer: 12x + y
- x terms: 7x + 5x = 12x
- y terms: −5y + 6y = y
6.Simplify: 7x + 8y2 − 2x + 6y2
Answer: 5x + 14y2
- x terms: 7x − 2x = 5x
- y² terms: 8y2 + 6y2 = 14y2
7.Simplify: 5x − 2y2 + 7x + 2y2
Answer: 12x
- x terms: 5x + 7x = 12x
- y² terms: −2y2 + 2y2 = 0
8.Simplify: 6x + 2y2 + 9x − 5y2
Answer: 15x − 3y2
- x terms: 6x + 9x = 15x
- y² terms: 2y2 − 5y2 = −3y2
9.Simplify: 8x + 9y + 5x + 7y
Answer: 13x + 16y
- x terms: 8x + 5x = 13x
- y terms: 9y + 7y = 16y
10.Simplify: 6x + 7y + 2x + 9y
Answer: 8x + 16y
- x terms: 6x + 2x = 8x
- y terms: 7y + 9y = 16y
11.Simplify: 6x + 9y2 + 2x + 7y2
Answer: 8x + 16y2
- x terms: 6x + 2x = 8x
- y² terms: 9y2 + 7y2 = 16y2
12.Simplify: x − 6y − 3x − y
Answer: −2x − 7y
- x terms: x − 3x = −2x
- y terms: −6y − y = −7y
13.Simplify: 7x + 7y + 4x + 2y
Answer: 11x + 9y
- x terms: 7x + 4x = 11x
- y terms: 7y + 2y = 9y
14.Simplify: −x + 9y2 − 3x + y2
Answer: −4x + 10y2
- x terms: −x − 3x = −4x
- y² terms: 9y2 + y2 = 10y2
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.