Year 8 Substitution Worksheet — Level 1 — Practice Set 4 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 8 algebraic expressions worksheet.
Year 8 Substitution Worksheet — Level 1 — Practice Set 4 — Answers
Replace the letter with the number, then calculate. Use brackets for negative values.
1.Find the value of −x + 4 when x = 2
Answer: 2
- −1 × 2 + 4
- = −2 + 4 = 2
2.Find the value of 7x − 7 when x = 3
Answer: 14
- 7 × 3 − 7
- = 21 − 7 = 14
3.Find the value of 8x + 4 when x = 8
Answer: 68
- 8 × 8 + 4
- = 64 + 4 = 68
4.Find the value of 4x + 6 when x = 6
Answer: 30
- 4 × 6 + 6
- = 24 + 6 = 30
5.Find the value of 3x − 3 when x = 2
Answer: 3
- 3 × 2 − 3
- = 6 − 3 = 3
6.Find the value of −4x + 3 when x = 5
Answer: −17
- −4 × 5 + 3
- = −20 + 3 = −17
7.Find the value of 4x − 4 when x = 3
Answer: 8
- 4 × 3 − 4
- = 12 − 4 = 8
8.Find the value of −3x − 1 when x = 9
Answer: −28
- −3 × 9 − 1
- = −27 − 1 = −28
9.Find the value of 2x + 2 when x = 6
Answer: 14
- 2 × 6 + 2
- = 12 + 2 = 14
10.Find the value of 4x − 8 when x = 7
Answer: 20
- 4 × 7 − 8
- = 28 − 8 = 20
11.Find the value of −3x + 3 when x = 8
Answer: −21
- −3 × 8 + 3
- = −24 + 3 = −21
12.Find the value of x − 7 when x = 3
Answer: −4
- 1 × 3 − 7
- = 3 − 7 = −4
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.