Year 8 Substitution Worksheet — Level 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 8 algebraic expressions worksheet.
Year 8 Substitution Worksheet — Level 2 — Answers
Replace the letter with the number, then calculate. Use brackets for negative values.
1.Find the value of 8x − 1 when x = 2
Answer: 15
- 8 × 2 − 1
- = 16 − 1 = 15
2.Find the value of 3x + 5 when x = −2
Answer: −1
- 3 × (−2) + 5
- = −6 + 5 = −1
3.Find the value of 8x − 2 when x = 3
Answer: 22
- 8 × 3 − 2
- = 24 − 2 = 22
4.Find the value of 2x − 7 when x = 4
Answer: 1
- 2 × 4 − 7
- = 8 − 7 = 1
5.Find the value of 9x − 9 when x = 6
Answer: 45
- 9 × 6 − 9
- = 54 − 9 = 45
6.Find the value of −2x + 3 when x = 5
Answer: −7
- −2 × 5 + 3
- = −10 + 3 = −7
7.Find the value of 4x + 3 when x = 2
Answer: 11
- 4 × 2 + 3
- = 8 + 3 = 11
8.Find the value of 3x + 2 when x = 1
Answer: 5
- 3 × 1 + 2
- = 3 + 2 = 5
9.Find the value of 7x − 5 when x = 2
Answer: 9
- 7 × 2 − 5
- = 14 − 5 = 9
10.Find the value of 2x − 2 when x = 3
Answer: 4
- 2 × 3 − 2
- = 6 − 2 = 4
11.Find the value of −5x + 4 when x = 5
Answer: −21
- −5 × 5 + 4
- = −25 + 4 = −21
12.Find the value of 4x − 3 when x = −1
Answer: −7
- 4 × (−1) − 3
- = −4 − 3 = −7
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.