Year 8 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 8 volume & capacity worksheet.
Year 8 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Answers
Show your working. Volume is measured in cubic units (cm³).
1.A rectangular prism is 11 cm long, 12 cm wide and 10 cm high. Find its volume.
Answer: 1,320 cm3
- V = length × width × height = 11 × 12 × 10
- = 1,320 cm3
2.A rectangular prism is 3 cm long, 10 cm wide and 3 cm high. Find its volume.
Answer: 90 cm3
- V = length × width × height = 3 × 10 × 3
- = 90 cm3
3.A rectangular prism is 14 cm long, 5 cm wide and 8 cm high. Find its volume.
Answer: 560 cm3
- V = length × width × height = 14 × 5 × 8
- = 560 cm3
4.A rectangular prism is 5 cm long, 6 cm wide and 10 cm high. Find its volume.
Answer: 300 cm3
- V = length × width × height = 5 × 6 × 10
- = 300 cm3
5.A cube has edges of 6 cm. Find its volume.
Answer: 216 cm3
- V = side × side × side = 6 × 6 × 6
- = 216 cm3
6.A cube has edges of 4 cm. Find its volume.
Answer: 64 cm3
- V = side × side × side = 4 × 4 × 4
- = 64 cm3
7.A rectangular prism is 6 cm long, 4 cm wide and 4 cm high. Find its volume.
Answer: 96 cm3
- V = length × width × height = 6 × 4 × 4
- = 96 cm3
8.A cube has edges of 2 cm. Find its volume.
Answer: 8 cm3
- V = side × side × side = 2 × 2 × 2
- = 8 cm3
9.A rectangular prism is 2 cm long, 4 cm wide and 9 cm high. Find its volume.
Answer: 72 cm3
- V = length × width × height = 2 × 4 × 9
- = 72 cm3
10.A rectangular prism is 7 cm long, 7 cm wide and 2 cm high. Find its volume.
Answer: 98 cm3
- V = length × width × height = 7 × 7 × 2
- = 98 cm3
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.