Year 9 Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 9 mean, median, mode & range worksheet.
Year 9 Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 3 — Answers
Order the data first. Show your working for each measure.
1.Data: 3, 11, 39, 48, 40, 4, 3, 44. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 24; median 25; mode 3; range 45
- Mean: 192 ÷ 8 = 24
- Ordered: 3, 3, 4, 11, 39, 40, 44, 48 → median 25
- Mode: 3
- Range: 48 − 3 = 45
2.Data: 30, 38, 19, 21, 49, 40, 13. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 30; median 30; mode no mode; range 36
- Mean: 210 ÷ 7 = 30
- Ordered: 13, 19, 21, 30, 38, 40, 49 → median 30
- Mode: no mode
- Range: 49 − 13 = 36
3.Data: 37, 14, 20, 40, 10, 28, 42. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 27.29; median 28; mode no mode; range 32
- Mean: 191 ÷ 7 = 27.29
- Ordered: 10, 14, 20, 28, 37, 40, 42 → median 28
- Mode: no mode
- Range: 42 − 10 = 32
4.Data: 29, 50, 16, 7, 27, 20, 13, 45. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 25.88; median 23.5; mode no mode; range 43
- Mean: 207 ÷ 8 = 25.88
- Ordered: 7, 13, 16, 20, 27, 29, 45, 50 → median 23.5
- Mode: no mode
- Range: 50 − 7 = 43
5.Data: 6, 49, 25, 45, 16, 11. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 25.33; median 20.5; mode no mode; range 43
- Mean: 152 ÷ 6 = 25.33
- Ordered: 6, 11, 16, 25, 45, 49 → median 20.5
- Mode: no mode
- Range: 49 − 6 = 43
6.Data: 48, 49, 5, 13, 41, 9, 38, 26. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 28.63; median 32; mode no mode; range 44
- Mean: 229 ÷ 8 = 28.63
- Ordered: 5, 9, 13, 26, 38, 41, 48, 49 → median 32
- Mode: no mode
- Range: 49 − 5 = 44
7.Data: 9, 45, 25, 36, 8, 21. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 24; median 23; mode no mode; range 37
- Mean: 144 ÷ 6 = 24
- Ordered: 8, 9, 21, 25, 36, 45 → median 23
- Mode: no mode
- Range: 45 − 8 = 37
8.Data: 22, 19, 45, 33, 15, 41. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 29.17; median 27.5; mode no mode; range 30
- Mean: 175 ÷ 6 = 29.17
- Ordered: 15, 19, 22, 33, 41, 45 → median 27.5
- Mode: no mode
- Range: 45 − 15 = 30
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.
Great work. Here's what to try next: