Year 9 Expanding Brackets Worksheet — Level 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 9 algebraic expressions worksheet.
Year 9 Expanding Brackets Worksheet — Level 3 — Answers
Multiply every term inside the bracket. Then collect like terms.
1.Expand and simplify: (3x + 5)(2x − 6)
Answer: 6x2 − 8x − 30
- 3x × 2x = 6x2
- 3x × −6 + 5 × 2x = −18x + 10x = −8x
- 5 × −6 = −30
2.Expand and simplify: (4x − 1)(x − 2)
Answer: 4x2 − 9x + 2
- 4x × x = 4x2
- 4x × −2 + −1 × x = −8x + −x = −9x
- −1 × −2 = 2
3.Expand and simplify: (4x + 3)(2x − 6)
Answer: 8x2 − 18x − 18
- 4x × 2x = 8x2
- 4x × −6 + 3 × 2x = −24x + 6x = −18x
- 3 × −6 = −18
4.Expand and simplify: (4x + 3)(3x + 4)
Answer: 12x2 + 25x + 12
- 4x × 3x = 12x2
- 4x × 4 + 3 × 3x = 16x + 9x = 25x
- 3 × 4 = 12
5.Expand and simplify: (4x − 3)(x + 1)
Answer: 4x2 + x − 3
- 4x × x = 4x2
- 4x × 1 + −3 × x = 4x + −3x = x
- −3 × 1 = −3
6.Expand and simplify: (4x − 7)(3x + 2)
Answer: 12x2 − 13x − 14
- 4x × 3x = 12x2
- 4x × 2 + −7 × 3x = 8x + −21x = −13x
- −7 × 2 = −14
7.Expand and simplify: (3x + 4)(3x + 6)
Answer: 9x2 + 30x + 24
- 3x × 3x = 9x2
- 3x × 6 + 4 × 3x = 18x + 12x = 30x
- 4 × 6 = 24
8.Expand and simplify: (3x + 4)(2x − 7)
Answer: 6x2 − 13x − 28
- 3x × 2x = 6x2
- 3x × −7 + 4 × 2x = −21x + 8x = −13x
- 4 × −7 = −28
9.Expand and simplify: (2x − 7)(3x + 6)
Answer: 6x2 − 9x − 42
- 2x × 3x = 6x2
- 2x × 6 + −7 × 3x = 12x + −21x = −9x
- −7 × 6 = −42
10.Expand and simplify: (3x + 5)(x + 2)
Answer: 3x2 + 11x + 10
- 3x × x = 3x2
- 3x × 2 + 5 × x = 6x + 5x = 11x
- 5 × 2 = 10
11.Expand and simplify: (3x − 3)(x + 3)
Answer: 3x2 + 6x − 9
- 3x × x = 3x2
- 3x × 3 + −3 × x = 9x + −3x = 6x
- −3 × 3 = −9
12.Expand and simplify: (4x − 1)(2x − 1)
Answer: 8x2 − 6x + 1
- 4x × 2x = 8x2
- 4x × −1 + −1 × 2x = −4x + −2x = −6x
- −1 × −1 = 1
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.