Year 9 Expanding Brackets Worksheet — Level 3 — Practice Set 4 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 9 algebraic expressions worksheet.
Year 9 Expanding Brackets Worksheet — Level 3 — Practice Set 4 — Answers
Multiply every term inside the bracket. Then collect like terms.
1.Expand and simplify: (3x + 2)(x − 3)
Answer: 3x2 − 7x − 6
- 3x × x = 3x2
- 3x × −3 + 2 × x = −9x + 2x = −7x
- 2 × −3 = −6
2.Expand and simplify: (4x + 3)(x + 6)
Answer: 4x2 + 27x + 18
- 4x × x = 4x2
- 4x × 6 + 3 × x = 24x + 3x = 27x
- 3 × 6 = 18
3.Expand and simplify: (3x − 3)(3x + 5)
Answer: 9x2 + 6x − 15
- 3x × 3x = 9x2
- 3x × 5 + −3 × 3x = 15x + −9x = 6x
- −3 × 5 = −15
4.Expand and simplify: (3x − 4)(3x − 4)
Answer: 9x2 − 24x + 16
- 3x × 3x = 9x2
- 3x × −4 + −4 × 3x = −12x + −12x = −24x
- −4 × −4 = 16
5.Expand and simplify: (2x − 5)(x + 5)
Answer: 2x2 + 5x − 25
- 2x × x = 2x2
- 2x × 5 + −5 × x = 10x + −5x = 5x
- −5 × 5 = −25
6.Expand and simplify: (3x − 1)(3x + 7)
Answer: 9x2 + 18x − 7
- 3x × 3x = 9x2
- 3x × 7 + −1 × 3x = 21x + −3x = 18x
- −1 × 7 = −7
7.Expand and simplify: (3x + 5)(x + 5)
Answer: 3x2 + 20x + 25
- 3x × x = 3x2
- 3x × 5 + 5 × x = 15x + 5x = 20x
- 5 × 5 = 25
8.Expand and simplify: (4x + 1)(2x + 4)
Answer: 8x2 + 18x + 4
- 4x × 2x = 8x2
- 4x × 4 + 1 × 2x = 16x + 2x = 18x
- 1 × 4 = 4
9.Expand and simplify: (4x + 7)(2x + 2)
Answer: 8x2 + 22x + 14
- 4x × 2x = 8x2
- 4x × 2 + 7 × 2x = 8x + 14x = 22x
- 7 × 2 = 14
10.Expand and simplify: (4x − 7)(2x + 5)
Answer: 8x2 + 6x − 35
- 4x × 2x = 8x2
- 4x × 5 + −7 × 2x = 20x + −14x = 6x
- −7 × 5 = −35
11.Expand and simplify: (4x + 1)(3x − 2)
Answer: 12x2 − 5x − 2
- 4x × 3x = 12x2
- 4x × −2 + 1 × 3x = −8x + 3x = −5x
- 1 × −2 = −2
12.Expand and simplify: (3x + 6)(2x − 5)
Answer: 6x2 − 3x − 30
- 3x × 2x = 6x2
- 3x × −5 + 6 × 2x = −15x + 12x = −3x
- 6 × −5 = −30
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.