Year 9 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 9 algebraic expressions worksheet.
Year 9 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 3 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: −x − 3y − x + 2y
Answer: −2x − y
- x terms: −x − x = −2x
- y terms: −3y + 2y = −y
2.Simplify: 3x + 3y2 − 2x + y2
Answer: x + 4y2
- x terms: 3x − 2x = x
- y² terms: 3y2 + y2 = 4y2
3.Simplify: 7x + 9y2 − 5x + 8y2
Answer: 2x + 17y2
- x terms: 7x − 5x = 2x
- y² terms: 9y2 + 8y2 = 17y2
4.Simplify: −6x + 5y2 + 2x − 4y2
Answer: −4x + y2
- x terms: −6x + 2x = −4x
- y² terms: 5y2 − 4y2 = y2
5.Simplify: 3x + 8y2 + 7x + y2
Answer: 10x + 9y2
- x terms: 3x + 7x = 10x
- y² terms: 8y2 + y2 = 9y2
6.Simplify: −2x + 4y2 − 3x − 6y2
Answer: −5x − 2y2
- x terms: −2x − 3x = −5x
- y² terms: 4y2 − 6y2 = −2y2
7.Simplify: −6x + 5y − 2x + 9y
Answer: −8x + 14y
- x terms: −6x − 2x = −8x
- y terms: 5y + 9y = 14y
8.Simplify: −2x − 6y2 + x + 2y2
Answer: −x − 4y2
- x terms: −2x + x = −x
- y² terms: −6y2 + 2y2 = −4y2
9.Simplify: −3x + 7y2 + 3x + 9y2
Answer: 16y2
- x terms: −3x + 3x = 0
- y² terms: 7y2 + 9y2 = 16y2
10.Simplify: 3x − 6y2 + 3x + y2
Answer: 6x − 5y2
- x terms: 3x + 3x = 6x
- y² terms: −6y2 + y2 = −5y2
11.Simplify: 9x + 9y + 8x − 6y
Answer: 17x + 3y
- x terms: 9x + 8x = 17x
- y terms: 9y − 6y = 3y
12.Simplify: 9x + 5y2 + x − 5y2
Answer: 10x
- x terms: 9x + x = 10x
- y² terms: 5y2 − 5y2 = 0
13.Simplify: x + 2y2 − x − 5y2
Answer: −3y2
- x terms: x − x = 0
- y² terms: 2y2 − 5y2 = −3y2
14.Simplify: 8x + 7y + 8x + 4y
Answer: 16x + 11y
- x terms: 8x + 8x = 16x
- y terms: 7y + 4y = 11y
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.