Year 9 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 1 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 9 algebraic expressions worksheet.
Year 9 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 1 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: 6x + 5x + 3
Answer: 11x + 3
- 6x + 5x = 11x
2.Simplify: 8x − 5x + 5
Answer: 3x + 5
- 8x − 5x = 3x
3.Simplify: −5x + 5x + 8
Answer: 8
- −5x + 5x = 0
4.Simplify: −2x − 4x + 4
Answer: −6x + 4
- −2x − 4x = −6x
5.Simplify: x − x + 9
Answer: 9
- x − x = 0
6.Simplify: 7x + 4x + 3
Answer: 11x + 3
- 7x + 4x = 11x
7.Simplify: 6x − 2x + 4
Answer: 4x + 4
- 6x − 2x = 4x
8.Simplify: 7x + x + 8
Answer: 8x + 8
- 7x + x = 8x
9.Simplify: 9x + 7x + 4
Answer: 16x + 4
- 9x + 7x = 16x
10.Simplify: 2x − x + 5
Answer: x + 5
- 2x − x = x
11.Simplify: −x + 8x + 5
Answer: 7x + 5
- −x + 8x = 7x
12.Simplify: 2x + 7x + 4
Answer: 9x + 4
- 2x + 7x = 9x
13.Simplify: 4x + 8x + 8
Answer: 12x + 8
- 4x + 8x = 12x
14.Simplify: −3x − 2x + 8
Answer: −5x + 8
- −3x − 2x = −5x
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.