Year 9 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 9 algebraic expressions worksheet.
Year 9 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: 4x + 7x − 2x + 9x
Answer: 2x + 16x
- x terms: 4x − 2x = 2x
- x terms: 7x + 9x = 16x
2.Simplify: 9x − 3x + 9x + 2x
Answer: 18x − x
- x terms: 9x + 9x = 18x
- x terms: −3x + 2x = −x
3.Simplify: −6x + 2x − 2x − 6x
Answer: −8x − 4x
- x terms: −6x − 2x = −8x
- x terms: 2x − 6x = −4x
4.Simplify: −5x + 8x + 5x + x
Answer: 9x
- x terms: −5x + 5x = 0
- x terms: 8x + x = 9x
5.Simplify: 8x + 8x − x + 8x
Answer: 7x + 16x
- x terms: 8x − x = 7x
- x terms: 8x + 8x = 16x
6.Simplify: −6x + 7x + 6x − 3x
Answer: 4x
- x terms: −6x + 6x = 0
- x terms: 7x − 3x = 4x
7.Simplify: −2x + 8x + 8x + 3x
Answer: 6x + 11x
- x terms: −2x + 8x = 6x
- x terms: 8x + 3x = 11x
8.Simplify: 4x − x + 7x + x
Answer: 11x
- x terms: 4x + 7x = 11x
- x terms: −x + x = 0
9.Simplify: 8x + 4x + 2x + 8x
Answer: 10x + 12x
- x terms: 8x + 2x = 10x
- x terms: 4x + 8x = 12x
10.Simplify: −2x − 5x − 5x − 4x
Answer: −7x − 9x
- x terms: −2x − 5x = −7x
- x terms: −5x − 4x = −9x
11.Simplify: x − 3x − 6x − 5x
Answer: −5x − 8x
- x terms: x − 6x = −5x
- x terms: −3x − 5x = −8x
12.Simplify: 7x + 4x + 7x + 5x
Answer: 14x + 9x
- x terms: 7x + 7x = 14x
- x terms: 4x + 5x = 9x
13.Simplify: x + x + 2x − 4x
Answer: 3x − 3x
- x terms: x + 2x = 3x
- x terms: x − 4x = −3x
14.Simplify: 5x − x + 5x + x
Answer: 10x
- x terms: 5x + 5x = 10x
- x terms: −x + x = 0
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.