Year 9 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Practice Set 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 9 algebraic expressions worksheet.
Year 9 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Practice Set 2 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: 8x + 8x + x + 8x
Answer: 9x + 16x
- x terms: 8x + x = 9x
- x terms: 8x + 8x = 16x
2.Simplify: 7x + 3x + 3x + 8x
Answer: 10x + 11x
- x terms: 7x + 3x = 10x
- x terms: 3x + 8x = 11x
3.Simplify: 2x + 5x − 2x + 6x
Answer: 11x
- x terms: 2x − 2x = 0
- x terms: 5x + 6x = 11x
4.Simplify: −4x − 6x − 2x − 5x
Answer: −6x − 11x
- x terms: −4x − 2x = −6x
- x terms: −6x − 5x = −11x
5.Simplify: −3x − x − 2x + 3x
Answer: −5x + 2x
- x terms: −3x − 2x = −5x
- x terms: −x + 3x = 2x
6.Simplify: x − 5x − 2x + 4x
Answer: −x − x
- x terms: x − 2x = −x
- x terms: −5x + 4x = −x
7.Simplify: −2x − 3x + 7x + 6x
Answer: 5x + 3x
- x terms: −2x + 7x = 5x
- x terms: −3x + 6x = 3x
8.Simplify: −x − 6x + 6x − 5x
Answer: 5x − 11x
- x terms: −x + 6x = 5x
- x terms: −6x − 5x = −11x
9.Simplify: 7x − x + 9x − 3x
Answer: 16x − 4x
- x terms: 7x + 9x = 16x
- x terms: −x − 3x = −4x
10.Simplify: 4x − 6x + 2x + 8x
Answer: 6x + 2x
- x terms: 4x + 2x = 6x
- x terms: −6x + 8x = 2x
11.Simplify: x + 9x + 7x + 3x
Answer: 8x + 12x
- x terms: x + 7x = 8x
- x terms: 9x + 3x = 12x
12.Simplify: −6x + x − 4x + 6x
Answer: −10x + 7x
- x terms: −6x − 4x = −10x
- x terms: x + 6x = 7x
13.Simplify: 4x − 6x + 7x − 4x
Answer: 11x − 10x
- x terms: 4x + 7x = 11x
- x terms: −6x − 4x = −10x
14.Simplify: 3x + 4x − 2x + 4x
Answer: x + 8x
- x terms: 3x − 2x = x
- x terms: 4x + 4x = 8x
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.