Year 9 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Practice Set 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 9 algebraic expressions worksheet.
Year 9 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Practice Set 3 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: 5x + 4x + 5x + 4x
Answer: 10x + 8x
- x terms: 5x + 5x = 10x
- x terms: 4x + 4x = 8x
2.Simplify: 9x − 4x − 3x + x
Answer: 6x − 3x
- x terms: 9x − 3x = 6x
- x terms: −4x + x = −3x
3.Simplify: −x + 2x + 7x − 6x
Answer: 6x − 4x
- x terms: −x + 7x = 6x
- x terms: 2x − 6x = −4x
4.Simplify: 3x + 2x + x − 3x
Answer: 4x − x
- x terms: 3x + x = 4x
- x terms: 2x − 3x = −x
5.Simplify: 3x + 9x + x + x
Answer: 4x + 10x
- x terms: 3x + x = 4x
- x terms: 9x + x = 10x
6.Simplify: 8x − 3x + 8x − 5x
Answer: 16x − 8x
- x terms: 8x + 8x = 16x
- x terms: −3x − 5x = −8x
7.Simplify: 2x + 9x + 8x + 4x
Answer: 10x + 13x
- x terms: 2x + 8x = 10x
- x terms: 9x + 4x = 13x
8.Simplify: 7x + 3x + 8x + 4x
Answer: 15x + 7x
- x terms: 7x + 8x = 15x
- x terms: 3x + 4x = 7x
9.Simplify: −6x + 9x + 4x + 6x
Answer: −2x + 15x
- x terms: −6x + 4x = −2x
- x terms: 9x + 6x = 15x
10.Simplify: −x + 2x + 6x + 9x
Answer: 5x + 11x
- x terms: −x + 6x = 5x
- x terms: 2x + 9x = 11x
11.Simplify: 9x + 3x + 2x + 7x
Answer: 11x + 10x
- x terms: 9x + 2x = 11x
- x terms: 3x + 7x = 10x
12.Simplify: −6x − 2x − x + 2x
Answer: −7x
- x terms: −6x − x = −7x
- x terms: −2x + 2x = 0
13.Simplify: 5x + 4x + x + 9x
Answer: 6x + 13x
- x terms: 5x + x = 6x
- x terms: 4x + 9x = 13x
14.Simplify: 6x + 2x + 5x − 4x
Answer: 11x − 2x
- x terms: 6x + 5x = 11x
- x terms: 2x − 4x = −2x
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.