Year 9 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Practice Set 4 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 9 algebraic expressions worksheet.
Year 9 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Practice Set 4 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: −x + 2x − x − 2x
Answer: −2x
- x terms: −x − x = −2x
- x terms: 2x − 2x = 0
2.Simplify: 8x + 7x − 2x − 5x
Answer: 6x + 2x
- x terms: 8x − 2x = 6x
- x terms: 7x − 5x = 2x
3.Simplify: −5x + 3x − 3x − 6x
Answer: −8x − 3x
- x terms: −5x − 3x = −8x
- x terms: 3x − 6x = −3x
4.Simplify: 2x − 6x + 8x − 3x
Answer: 10x − 9x
- x terms: 2x + 8x = 10x
- x terms: −6x − 3x = −9x
5.Simplify: −5x + 8x − x + 8x
Answer: −6x + 16x
- x terms: −5x − x = −6x
- x terms: 8x + 8x = 16x
6.Simplify: 9x + 7x + 6x + 6x
Answer: 15x + 13x
- x terms: 9x + 6x = 15x
- x terms: 7x + 6x = 13x
7.Simplify: 4x − 6x − 5x − x
Answer: −x − 7x
- x terms: 4x − 5x = −x
- x terms: −6x − x = −7x
8.Simplify: −5x + 6x − 2x − 3x
Answer: −7x + 3x
- x terms: −5x − 2x = −7x
- x terms: 6x − 3x = 3x
9.Simplify: 5x + 6x − 3x − 2x
Answer: 2x + 4x
- x terms: 5x − 3x = 2x
- x terms: 6x − 2x = 4x
10.Simplify: 8x + 9x + 8x + 2x
Answer: 16x + 11x
- x terms: 8x + 8x = 16x
- x terms: 9x + 2x = 11x
11.Simplify: 2x + 3x − 2x + 7x
Answer: 10x
- x terms: 2x − 2x = 0
- x terms: 3x + 7x = 10x
12.Simplify: −x + 6x + 6x + 3x
Answer: 5x + 9x
- x terms: −x + 6x = 5x
- x terms: 6x + 3x = 9x
13.Simplify: −3x − 2x + x + 7x
Answer: −2x + 5x
- x terms: −3x + x = −2x
- x terms: −2x + 7x = 5x
14.Simplify: x − x + 4x − 5x
Answer: 5x − 6x
- x terms: x + 4x = 5x
- x terms: −x − 5x = −6x
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.